четвъртък, 2 май 2024 г.

Еврокомисията иска спиране на износа на ваксини за Ковид 19

Урсула фон дер Лайен настоява за повече правила при разпределението на ваксините.

Европейската комисия иска строг контрол върху износа на ваксини за Ковид 19, след като обвини британско-шведската фирма Оksford- AstraZeneca, че не е спазила договора си за доставка на държавите от ЕС, предаде Би Би Си.

Комисията ще излезе с предложение пред срещата на евролидерите в четвъртък. Според плановете всяка доставка на ваксина ще бъде оценена според степента на имунизации и износа на ваксини в страната, което ще създаде напрежение с Обединеното кралство. Длъжностни лица в Брюксел казват, че критериите ще се фокусират върху „реципрочност“ и „пропорционалност“, но няма да включват категорични забрани за износ, срещу които се противопоставят страни като Холандия и Белгия. Производителите на ваксини ще бъдат оценени, за да видят дали изпълняват договора си с ЕС. Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оплака, че ЕС е изнесъл повече от 10 милиона дози в Обединеното кралство, но до момента Обединеното кралство не е изнесло нито една в замяна.

Междувременно в Италия са открити 29 милиона неизползвани дози от препарата на  Оksford- AstraZeneca. Те са открити от италиански инспектори като част от разследване на Европейската комисия. Съобщението идва седмици след като италианското правителство блокира износа на 250 000 дози от ваксината за Австралия като част от новите разпоредби на ЕС, според които пратка може да бъде спряна, ако дадена компания не изпълни задълженията си към 27-те страни членки.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html