вторник, 30 април 2024 г.

Двойна мутация на коронавируса плъзна в Индия

Нов, двойно мутирал вариант на коронавируса и още 771 други варианта са открити в проби, събрани от 18 щата в Индия, предаде Би Би Си. „Такива двойни мутации създават условия за „имунно бягство“ и повишена инфекциозност“, се казва в изявление на здравното министерство. Има вероятност в Индия да се развива отделна линия с двойните мутации.

Генетичният код на вируса работи като неговото ръководство за употреба. Мутациите на вирусите са често срещани, но повечето от тях са незначителни и не причиняват никаква промяна в способността му да предава или да причини сериозна инфекция. Но някои мутации, като тези във Великобритания или Южна Африка, могат да направят вируса по-заразен и в някои случаи дори по-смъртоносен.

Двойната мутация, обяснява вирусологът Шахид Джамил, е „две мутации, които се събират в един и същ вирус“. „Двойната мутация в ключовите области на протеина на вируса може да увеличи тези рискове и да позволи на вируса да избяга от имунната система и да я направи по-инфекциозна“, добавя той. Шиповият протеин е частта от вируса, която той използва, за да проникне в човешките клетки.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html