събота, 4 май 2024 г.

Плячкосват Източната могила в Караново, а Боил Банов нехае

Боил Банов вдигна ръце от културата и хората на културата също вдигнаха ръце от Боил Банов (снимка: интернет)

Отвратителната история с Източната могила в Караново продължава. Община Нова Загора е свалила охраната на обекта от януари и иманярите вече се вихрят без никаква пречка из него. Министерството на културата, което вече е принципал на обекта, не е направило нищо, за да го опази. Иманярите са копали на могилата и вероятно са ударили една или две нови колесници, съдейки по останалите в изкопите щифтове от ходовата част. Избори след избори, големи приказки и обещания, и накрая – това. Дългогодишният труд на учени и доброволци отива в небитието необратимо.“ Това написа Евгени Димитров от агенция „Булфото“ на страницата си във фейсбук.

Възмутен от случая е и археологът Калоян Праматаров, който преди четири години заедно със свои колеги сигнализираха медиите за безстопанственото отношение на държавата към ценния археологически обект. Тогава след серия репортажи на „Господари на ефира“ министърът на културата пое ангажимента да се осигури охрана на имота.

Уви, стана ясно, че от януари тази година имотът е отново без охрана.

Фоторепортаж на агенция „Булфото“ от последните дни показва обаче, че иманяри вече са надушили обекта, който е оставен без надзор, и провеждат унищожителни набези върху него.

Община Нова Загора и държавната администрация си прехвърлят отговорността за случая, а имотът днес е под пряката юрисдикция на Министерството на културата. Но в неделя, вместо да коментира случая, министърът на културата г-н Боил Банов разказваше въодушевено в ефира на Нова телевизия, че се е ваксинирал и си чака втората игла.

А българската култура си чака новия министър, който най-сетне да проведе адекватни политики в управлението на сектора, който е и сред най-засегнатите от пандемичната реалност, в която са оковани страната и светът вече повече от година.

С изложбата „Блясъкът на вечността – Двуколката от с. Караново, Новозагорско“ от 2011 г. приключи стартиралият през 2009 година проект „Реставрация, консервация и експониране на тракийска колесница от село Караново“

Караново VI (Karanowo VI) e селищна могила от късната медна епоха, част от Карановската култура на Карановската селищна могила в Тракия, една от най-старите в Европа, разположена на площ от 24 000 м², или 24 дка.

Намира се в севернозападната част на село Караново в община Нова Загора, област Сливен, в Югоизточна България. На 10 км източно се намира следващият град – Сливен. На 5 км северно се намира пътят Стара Загора – Нова Загора, част от пътя София – Пловдив – Бургас.

Разкопките на Карановската могила разкриват праисторическите култури от 7000 пр.н.е. до 2000 пр.н.е.

Обектът Караново VI обхваща останки от късната медна епоха, от около 4500 – 4000 пр.н.е.

Културата Караново VI се смесва с културата Cucuteni на левия бряг на Дунав (в Голяма Валахия Мунтения) в конгломерат. Оставя следи в некропола Варна.

Съществуват общо седем шихти на култура Караново. Под шихт Караново I не са намерени следи от заселение.

Караново I и II: ранна новокаменна епоха (Neolithikum) ок. 6200-5500 пр.н.е.
Караново III – IV: късна новокаменна епоха, ок. 5500-4950 пр.н.е.
Караново: V/Марица: ранна медна епоха (Chalkolithikum, Äneolithikum), ок. 4950 – 4500 пр.н.е.
Караново VI: късна медна епоха, ок. 4500 – 4000 пр.н.е.
Караново VII: ранна бронзова епоха, ок. 4000 – ? пр.н.е.
От юни 2010 г. източната част на Караново – Гробната могила, е отворена за туристи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html