събота, 4 май 2024 г.

В Германия удължават локдауна до 18 април

Ангела Меркел (снимка: Интернет)

Локдаунът в Германия ще бъде удължен до 18 април, предаде ДПА, като се позова на няколко свои източници от среща между федералната канцлерка Ангела Меркел и провинциалните премиери за обсъждане на сегашните мерки.

Ангела Меркел призовава гражданите да останат по домовете си за пет дни по време на великденските празници, обяви по-късно и Ройтерс, уточнява БТА.

Сега локдаунът в Германия е в сила до 28 март. В страната повечето магазини са затворени от 16 декември. Ресторантите, баровете и развлекателните обекти са затворени от началото на ноември.

В преговори, продължили до късно тази нощ, Меркел убеди лидерите на 16-те провинции да се откажат от плановете за постепенно отваряне на икономиката, за каквото бе постигнато споразумение по-рано този месец. Причината е резкият скок в броя на инфекциите с коронавирус.

„Сега сме в много сериозна ситуация“, каза тя пред журналисти на пресконференция и добави, че Германия е в надпревара с времето да ваксинира населението си срещу коронавируса.

В периода от 1 до 5 април ще бъдат затворени всички магазини, а само тези, продаващи хранителни стоки, ще имат право да отворят в събота, 3 април, предаде ДПА.

Германия започна предпазливо да отменя някои от ограниченията по-рано този месец. Но разпространението на по-заразни варианти на вируса доведе до скок на инфекциите, което породи опасения, че болниците ще бъдат скоро претоварени, ако не бъдат взети нови мерки.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html