четвъртък, 2 май 2024 г.

Владимир Путин се чуди на Европа защо отказва руската ваксина

Еврокомисарят Шарл Мишел обяви, че Европа няма нужда от руската ваксина.

Владимир Путин е раздразнен и го показа в телефонен разговор в понеделник с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, пише сп. „Експрес“. 

„Владимир Путин прецени, че състоянието на отношенията Русия-ЕС не е задоволително поради неконструктивната и понякога конфронтационна позиция на европейските партньори“, посочи Кремъл в прессъобщение. Европейската среща на върха, на която трябва да бъдат утвърдени нови санкции срещу Москва, ще се проведе в четвъртък и петък чрез видеоконференция на 27-те лидери.

Мишел и Путин говориха по-специално за руската ваксина Спутник V срещу Ковид 19 и потенциалната й употреба в ЕС. Обещавайки да бъде ваксиниран във вторник, Владимир Путин атакува „странните“ изявления на еврокомисаря Тиери Бретон, който заяви в неделя вечерта, че Европа не се нуждае от руската ваксина.

„Ние не принуждаваме никого да прави нищо (…), но се чудим за интересите, защитени от тези хора, тези на фармацевтичните компании или на европейските граждани?“, попита Путин. Производителите на руската ваксина също обвиниха Тиери Бретон, че е „предубеден“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html