събота, 4 май 2024 г.

Байдън явно смята, че враговете на Америка са недостатъчно

Джо Байдън нарече Владимир Путин убиец.

Патрик БЮКАНЪН*

Тъй като президентът й е наречен от президента на САЩ „убиец“, Русия призова посланик Анатолий Антонов у дома „за консултации“. В други времена такъв обмен би довел двете нации до ръба на войната. Какво прави Байдън? Нямаме ли достатъчно врагове? Няма ли достатъчно проблеми?

Крайният срок за пълно изтегляне на американските войски от Афганистан, договорен преди година с талибаните, е само след шест седмици. Оставаме ли на война или се изтегляме? Няма обявено решение. Ако останем, нашите сили в Афганистан отново могат да бъдат подложени на огън. Ако напуснем, режимът в Кабул може да бъде разклатен до основи и да падне. Напускането би било признание, че САЩ се провалиха и войната беше загубена.

След последните военни учения между САЩ и Южна Корея, сестрата на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун излезе със заплаха към администрацията на Байдън: „Използваме тази възможност, за да предупредим новата администрация на САЩ, че ако иска да спи на спокойствие през следващите четири години, по-добре е да се въздържи да не причинява смрад при първата си стъпка“.  Говори се за нови тестове от Северна Корея на ракети и ядрени оръжия.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви в Токио тази седмица, че целта на САЩ остава „пълната денуклеаризация на Северна Корея“. Но президентите Буш, Обама и Тръмп не успяха да постигнат тази цел. С националните избори, предстоящи през юни, часовникът работи и за режима в Техеран, който договори ядреното споразумение от 2015 г.

Байдън също е изправен пред нова криза, сътворена от него. Неговата „състрадателна“ политика по отношение на нелегалната имиграция е възнаградена с десетки хиляди деца, тийнейджъри и семейства, преминаващи южната ни граница, за да получат временно пребиваване, докато делата им чакат изслушвания. С разпадането на границата човек би си помислил, че администрацията на Байдън няма да търси други кризи. И все пак в Токио, в навечерието на срещата си с китайците в Анкъридж, секретарят Блинкен играе като ястреб: „Китай използва принуда и агресия, за да подкопае систематично автономията в Хонконг, да подкопае демокрацията в Тайван, да наруши правата на човека в Синдзян и Тибет, ще отстояваме морските си претенции в Южнокитайско море, които нарушават международното право“.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви в Токио тази седмица, че целта на САЩ остава „пълната денуклеаризация на Северна Корея“. Но президентите Буш II, Обама и Тръмп не успяха да постигнат тази цел. С националните избори през юни часовникът работи и върху режима на Техеран, който договори ядреното споразумение от 2015 г. Байдън възнамерява ли да влезе отново, както е посочил в кампанията, че би го направил, или да си тръгне? Байдън също е изправен пред нова криза, направена от него. Неговата „състрадателна“ политика по отношение на нелегалната имиграция е възнаградена с десетки хиляди деца, тийнейджъри и семейства, преминаващи южната ни граница, за да получат временно пребиваване, докато делата им чакат изслушвания. С разпадането на границата човек би си помислил, че администрацията на Байдън няма да търси други кризи. И все пак в Токио, в навечерието на срещата си с китайците в Анкоридж, Блинкен играе на ястреб: „Китай използва принуда и агресия, за да подкопае систематично автономията в Хонконг, да подкопае демокрацията в Тайван, да наруши правата на човека в Синдзян и Тибет, и ще отстояваме морски претенции в Южнокитайско море, които нарушават международното право … Ще се оттеглим, ако е необходимо, когато Китай използва принуда или агресия, за да си пробие път“.

Отново, няма ли достатъчно проблеми Америка в чинията си? Националният ни дълг вече е по-голям от националната ни икономика. Ковид 19 уби половин милион и убива по 1000 на ден. Имаме счупена и кървяща южна граница. В политически план нашата нация е разделена толкова дълбоко, колкото и в навечерието на Гражданската война. Попаднали сме в културна война, в основата на която е непримирим конфликт за това дали Америка е добра и велика държава, може би най-голямата, или нация, от чиято история трябва да се срамуваме вечно. Ако времето е на страната на Америка в студените войни с Русия, Китай, Северна Корея и Иран, не е ли по-разумна политиката за маневриране, за да се избегнат нови горещи войни?
Patrick Buchanan has been a senior adviser to three presidents, a two-time candidate for the Republican presidential nomination, and was the presidential nominee of the Reform Party in 2000.
newsmax, със съкращения.
*Патрик Бюканън е известен републиканец, работил за трима президенти и сам два пъти се е борил за  номинация на партията за държавен глава. Асистент на Ричард Никсън, директор по комуникациите на Роналд  Рейгън. С магистърска степен по журналистика, днес той е известен консервативен политически коментатор, автор на десет книги.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html