събота, 4 май 2024 г.

„Златната“ Мария Петрова: С Нешка бяхме добър тандем

„Бяхме добър тандем с Нешка Робева, защото и аз, и тя търсехме различното. Трябваше на всяко едно състезание да покажем нещо ново и различно, което да изненада, да провокира публиката. Спомням си, че тогава, когато за първи път замряха хората и нямаше реакция, беше след съчетание с бухалки 1991 г. в Атина. Беше новаторско, с интересни и странни елементи, много бързо и наситено. Никак не обичах това съчетание, но се оказа, че беше шедьовър. Свършва съчетанието, успях да си изиграя всичките елементи, и… мълчание. Ставам, покланям се… След малко хората започнаха да пляскат. Наистина емоцията беше страхотна. Усетих, че съм ги докоснала. Бях доволна, щастлива. Знаех какво се случва. Знаех, че ще се случи така“, разказа пред bTv трикратната световна и европейска шампионка по художествената гимнастика Мария Петрова.

Съпругата на бившия президент на БФС Борислав Михайлов е категорична – за да достигнеш върха е нужна дисциплина!
„В художествената гимнастика, ако нямаш дисциплина, не можеш да постигнеш нищо стойностно и голямо. Харесвам дисциплината. Смятам, че тя трябва да присъства в нашето ежедневие, за да може един човек да бъде успешен. Научих се. Смятам, че тя е много необходима. Заставайки на върха на почетната стълбичка изпитваш гордост, че българското знаме е най-отгоре, че много българи се гордеят и се радват. Това, което постигнах, го направих спонтанно и естествено. Аз съм човек, който следва отговорността. Харесвам блясъка, но за мен на първо място е отговорността. Започна ли нещо, трябва да го свърша, да го направя по най-добрия начин. Благодарна съм на Бог, че имам качествата, с които да го постигна, и съм срещнала хората, които да ми помогнат“, каза тя.

Петрова е категорична, че най-трудният момент в кариерата ѝ е спечелването на третата абсолютна световна титла през 1995 г. във Виена.
„Хората казват, че е трудно да стигнеш върха, но още по-трудно е да се задържиш на него. Това е абсолютната истина. Ти си стигнал едно ниво и трябва да си още по-добър и още по-добър, да показваш нещо ново, да бъдеш търпелив, силен. Във Виена беше моята трета световна титла, когато много хора не вярваха в мен и казваха, че няма да се случи. Когато аз желая нещо, го правя. Получи се, но беше много изстрадана и трудно“, каза тя.

Днес Мария Петрова е вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика. Вълненията ѝ в последните седмици са свързани с организирането на Световната купа в София. От 26 до 28 март у нас ще се проведе първото голямо състезание след паузата заради пандемията. На килима в „Арена Армеец“ ще излязат най-добрите гимнастички от 4 континента. Те ще си „сверят часовниците“ преди най-важното спортно събитие – олимпийските игри, които бяха изместени с 12 месеца.
„Щастливи сме, че въобще можем да организираме нашите спортни мероприятия. Благодарни сме за възможността, че в България все още международните спортни мероприятия не са спрени. Уважавайки спорта, приемайки възможността да приемем света в България – гимнастички от 4 континента ще участват на тази Световна купа от 38 страни… За нас това е голяма отговорност и смелост. Заради тази пандемия не може да има хора. Медицинският протокол, който ще се спазва, е много строг, но Българската федерация има голям опит в организирането на мероприятия. Няма да можем да чуваме аплодисментите, но се надявам, че много хора ще ни следят“, заяви тя.

Мария е категорична, че българските представителки – ансамбълът, Боряна Калейн и Катрин Тасев, имат огромен шанс да спечелят отличията.
„Момичетата много се стараят, и треньорите, и Българска федерация по художествена гимнастика, всички зад светлините на камерата, работим за този успех. Няма да е лесно. Когато не си се изявявал година и половина е трудно. Искрено се надявам да покажат най-доброто от себе си“, завърши голямата шампионка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html