събота, 4 май 2024 г.

Според СЗО ваксината на AstraZeneca има огромен потенциал

Френският премиер Жан Кастекс первърна ваксинирането си с продукта на „AstraZeneca” в зрелищна PR-кампания, източник – БТА

Комисията по безопасност на ваксините на Световната здравна организация заяви в петък, че данните за ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“ (AstraZeneca) не сочат за някакво общо увеличение на условията на съсирване на кръвта, но комисията към СЗО ще продължи да наблюдава нейните ефекти, пердаде БНР.

Коронавирусната ваксина на „АстраЗенека“ (включително на ваксината Covishield, както тя е известна в Индия) продължава да има положителен профил полза-риск, като тя е с огромен потенциал за предотвратяване на инфекции и намаляване на смъртните случаи по целия свят“, се казва в изявлението на Световния консултативен комитет по безопасност на ваксините – независими експерти към СЗО, които се срещнаха във вторник и в четвъртък, за да прегледат данните.

Междувременно, докато в много страни ваксинирането с продукта на АстраЗенека бе прекратено, френският премиер Жан Кастекс беше имунизиран срещу КОВИД-19 с ваксината на AstraZeneca в болница край Париж. Ваксинацията беше предавана на живо по телевизията. Целта е да се възстанови общественото доверие в препарата, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Не усетих нищо, а съм малко чувствителен към болка„, коментира 55-годишният Кастекс, цитиран от Франс прес, след ваксинацията си във военна болница „Бежен“ в предградието Сен Манде.

След няколкодневно прекъсване френският лекарствен регулатор обяви, че използването на ваксината на AstraZeneca може да се възобнови, но препоръча тя да се прилага само при хора на възраст от 55 години нагоре.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html