събота, 4 май 2024 г.

Официално: Зелен сертификат за ваксина в Европа

 

Европейската комисия предложи официално създаване на „дигитален зелен сертификат“, който да помогне за свободното движение в Европейския съюз по време на пандемията. Той ще е доказателство, че притежателят му е ваксиниран, има отрицателен резултат от PCR тест или се възстановява от коронавирус – има създадени антитела. От Комисията допълват, че той ще бъде безплатен, в дигитален или хартиен формат.

Сертификатът ще включва QR код, който ще гарантира неговата сигурност и автентичност, но няма да има лични данни в него. ЕК ще създаде портал, за да може всички сертификати да бъдат проверявани в ЕС и в подкрепа на страните-членки за техническото им приложение.

Този паспорт е временна мярка и ще бъде премахнат веднага, след като Световната здравна организация отмени извънредната ситуация заради Ковид 19. За да влезе в сила, той трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен описа предложения документ като „общ път към постепенно, безопасно и трайно отваряне наново“, тъй като той ще докаже дали гражданин на ЕС или член на семейството му е бил ваксиниран, тестван или възстановен от коронавирус. Това е мярка в подкрепа на туристическия сезон във всички държави от Съюза, след като миналата година този сектор беше поставен в пълен колапс заради пандемията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html