понеделник, 29 април 2024 г.

Нова епидемия от ебола избухва чрез предаване от сперма

Епидемията от ебола в Гвинея доведе до много строги мерки.
Избухването на нова епидемия от ебола, което се случва в Гвинея, почти сигурно е започнало от някой, който е оцелял в историческата епидемия от 2014-16 г. в Западна Африка, крил е вируса в продължение на поне пет години и след това го е предал чрез сперма на сексуален партньор, съобщиха изследователи, цитирани от „Ню Йорк Таймс“.
Откритието, базирано на генетично отделяне на вирусни проби, взети от пациенти в настоящото огнище, шокира изследователите. Досега бе известно, че най-дълго вирусът се запазва до 500 дни. „Това е зашеметяващо“, каза в интервю д-р Уилям Шафнер, експерт по инфекциозни болести от университета Вандербилт, който не участва в изследването.
Настоящото огнище в Гвинея беше признато за първи път през януари и е заразило най-малко 18 души, като е убило девет. Откритието, че то е започнало от оцелял преболедувал човек, има дълбоки последици. Предишната епидемия от Западна Африка зарази над 28 000 души, уби над 11 000 и остави хиляди оцелели, някои от които са  избягвани поради опасения за болестта. Перспективата, че тези, които са оцелели, може да са заразни в продължение на години, вероятно ще влоши тежкото им положение.
Новата констатация също така поражда възможността други огнища в региона, за които се предполага, че са започнали с предаване от животни, всъщност да са започнали от оцелели хора с неразпознати, продължителни инфекции. Едно от възможните решения, каза д-р Шафнер, би било „да се ваксинира голяма част от екваториална Африка“ срещу ебола, дори там, където в момента няма огнища. Предлагат се ефективни ваксини, една от Merck и друга от Johnson & Johnson, но досега те обикновено се използват само в отговор на създадени огнища.
Хората се възстановяват от вируса на ебола, когато имунната им система го унищожи. Но някои части на тялото, включително окото, централната нервна система и тестисите, са така наречените привилегировани места извън обсега на имунната система. Вирусът понякога може да се скрие там. Но никой не знаеше, че може да се скрие толкова дълго. „Нямаме представа колко често може да се случва това“, каза д-р Шафнер. „Извършват се някои проучвания. Както можете да си представите, не е лесно да се изследва скриването на вируси в имунологично привилегировани места като тестисите, окото и рядко – централната нервна система. Те не са лесно достъпни. До този момент всички ние смятахме, че сегашното огнище е следствие от предаване от природата, от прилепите. Но вероятно е дошъл от човешки източник“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html