събота, 4 май 2024 г.

Европа: Ваксината на AstraZeneca не е опасна

Европейският лекарствен регулатор повтори днес, че няма индикации ваксината на Oxford-AstraZeneca да причинява образуване на кръвни съсиреци, предаде Би Би Си. Шефката на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук заяви, че е „твърдо убедена“, че ползите от ваксината надвишават всички рискове. Продължава разследването на случаи на образуване на кръвни съсиреци при много малко пациенти. Световната здравна организация призова държавите да не спират ваксинациите. Експертите по безопасност на ваксините от СЗО също ще излязат до края на деня във вторник с позиция за имунизациите с Oxford-AstraZeneca.

Самата компания уточнява, че от 17 милиона души, които са получилии дози в Европа, са установени 37 случая на хора, които са развили кръвни съсиреци. Експертите казват, че броят на образуваните кръвни съсиреци при ваксинирани хора не е по-висок от този, наблюдаван при общата популация.

Редица страни временно спряха употребата на ваксината, включително Германия, Франция, Италия и Испания. Кръвните съсиреци са твърди бучки, които се образуват в кръвта, което може да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува бързо. Страните подчертаха, че това е предпазна мярка. „Това е професионално решение“, каза германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, добавяйки, че следва препоръката на института за ваксини в страната му. Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че Германия се надява ваксината да може да бъде използвана отново и очаква Европейската агенция да вземе бързо решение как да продължи. Но няколко медицински експерти и политици в Германия, където инфекциите нарастват бързо, твърдят, че ваксината трябва да се използва, докато не се докаже, че е опасна. 

Други страни, включително Австрия, спряха употребата на определени партиди от лекарството, докато Белгия, Полша, Чехия и Украйна заявиха, че ще продължат да прилагат ваксината AstraZeneca.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html