събота, 4 май 2024 г.

САЩ са глобален първенец в износа на оръжие

Износът за Близкия изток е най-голям за щатската индустрия.

САЩ са увеличили глобалния си дял на износ на оръжие до 37% през последните пет години, според шведски изследователски институт. Увеличеният износ от САЩ, Франция и Германия се компенсира от спада на руския и китайския. Вносът и износът остават близо до най-високото си ниво от края на Студената война, въпреки че това може да се промени от въздействието на пандемията. Най-голям ръст на вноса на оръжия се наблюдава в Близкия изток.

„Рано е да се каже дали периодът на бърз растеж на трансфера на оръжия през последните две десетилетия е приключил“, каза Питер Веземан, старши изследовател от Стокхолмския международен институт за изследване на мира. „Икономическото въздействие на пандемията може да доведе до преоценка на вноса на оръжие през следващите години. Въпреки това в разгара на пандемията през 2020 г., няколко държави подписаха големи договори за големи оръжия.“
Почти половината (47%) от американския износ на оръжия отива за Близкия изток, като само Саудитска Арабия представлява 24% от общия износ на оръжия в САЩ. В момента САЩ доставят оръжие на 96 държави, като същевременно увеличават глобалния си дял от продажбите през петгодишния период. Франция е увеличила износа си на основни оръжия с 44%, докато Германия – с 21%. Израел и Южна Корея увеличиха значително износа си, но остават сравнително малки играчи.
Близкият изток е най-бързо растящият пазар на оръжия, като внася 25% повече през 2016-20 г. в сравнение с предходния петгодишен период. Най-голямо увеличение има в Саудитска Арабия (61%), Египет (136%) и Катар (361%).
И Русия, и Китай видяха, че износът им намалява, въпреки че двете страни остават основни доставчици на държави от Африка на юг от Сахара. Износът на оръжие на Русия е спаднал с 22%, по-голямата част от което се дължи на 53% спад на износа за Индия. „Въпреки че неотдавна Русия подписа нови големи оръжейни сделки с няколко държави и нейният износ вероятно постепенно ще се увеличи отново през следващите години, тя е изправена пред силна конкуренция от САЩ в повечето региони“, каза изследователят от Стокхолм Александра Куимова. Китай, петият по големина износител на оръжие в света, е намалил продажбиге със 7,8%. Пакистан, Бангладеш и Алжир са най-големите купувачи на Пекин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html