вторник, 30 април 2024 г.

Навални от затвора: Тук много са изучавали Джордж Оруел

Може да бъде изображение с 1 човек

Опозиционният руски лидер Алексей Навални, който лежи в затвора с 3-годишна присъда, изпрати първото си писмо от колонията. То бе публикувано в страницата му във Фейсбук. Ето какво пише най-големият и опасен съперник на руския президент Владимир Путин:

„Три неща никога няма да престанат да ме изненадват: звездите на небето, категоричният императив вътре в нас и усещането, когато си гладиш голата глава. Привет на всички от „Сектор на засилен контрол А“. Трябва да призная, че руската затворническа система успя да ме изненада. Не можех да си представя, че на 100 километра от Москва е възможно да се създаде истински концлагер. Веднага казвам, насилие няма никакво, дори намек за насилие няма. Макар и по напрегнатите пози на осъдените, стоящи мирно и несмеещи да мръднат дори главите си, човек лесно може да повярва на безбройните ужасяващи истории от този лагер. Аз също вярвам, че в колонията „ИК – 2 Покров“ доскоро хората са били пребивани почти до смърт с дървени чукове. Сега методите са други. Честно да ви кажа, не си спомням място, където всички да разговарят толкова вежливо и в някакъв смисъл приветливо. Аз наричам това място – „Нашият дружелюбен концлагер“. Режим, устав, график за деня. Буквално изпълнение на безкрайно много правила. Псувните и жаргонните думи са забранени. И това се спазва много строго. Вие представяте ли си затвор, в който не се псува? Страшна работа.  Видеокамери има навсякъде, наблюдават всеки и при най-малкото нарушение се прави рапорт. Струва ми се, че някъде по върховете много внимателно са чели „1984“ на Джордж Оруел и са си казали:

  • Това е супер, дайте да го направим и тук. Възпитание чрез липса на човещина.

Но ако се отнасяте към всичко това с хумор, може и да живеете. Така че, като цяло, с мен всичко е наред. Дори има и цветни моменти в иначе черно-бялото ежедневие.  Аз, например, си имам табела на гърдите с името и снимка, подчертана с червена линия. Нали съм склонен към бягство, ако помните? На всеки час през нощта аз се будя, защото до мен има човек в униформа, който ме снима с камера. И казва: „Два и половина часа, осъденият Навални. Профилактичен преглед на склонен към бягство затворник. Намира се на мястото си.“ И аз отново заспивам спокоен, че има хора, които ме помнят и никога няма да ме загубят. Хубаво е нали? Вие също не губете връзката си със своите близки. Прегръщам ви.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html