събота, 27 април 2024 г.

И Холандия спря ваксинирането с AstraZeneca

Холандия стана поредната държава, която преустанови употребата на ваксината срещу коронавирус Oxford-AstraZeneca поради опасения относно възможни странични ефекти.

Световната здравна организация и европейският регулаторен орган по лекарствата твърдят, че няма индикации за връзка между ваксината и съобщенията за образуване на кръвни съсиреци, предаде Би Би Си. Холандското правителство обаче заяви, че спирането ще продължи поне на 29 март и е предпазна мярка. Ирландия предприе подобни действия, както и Дания, Норвегия, България, Исландия, Демократична република Конго и Тайланд. Няколко други европейски държави, включително Италия и Австрия, спряха употребата на определени партиди от лекарството като предпазна мярка. Късно снощи Франция спря ваксинирането с този препарат.

Около 17 милиона души в Европейския съюз и Великобритания са получили доза от ваксината, като към миналата седмица са докладвани по-малко от 40 случая на образуване на кръвни съсиреци, съобщиха от AstraZeneca. Европейската агенция по лекарствата, която в момента извършва преглед на случаите на образуване на кръвни съсиреци заяви, че ваксината може да продължи да се прилага.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html