събота, 4 май 2024 г.

Въстание на жени избухна в Австралия

Десетки хиляди австралийци се изляха на протестни походи в цяла Австралия срещу сексуалното насилие и тормоз над жени в страната. Те бяха подтикнати от скорошната вълна от твърдения за сексуално насилие, съсредоточена около австралийския парламент и консервативното правителство, предаде Би Би Си. Твърденията са съсредоточили вниманието върху консервативното правителство. Неотдавна бе разкрито, че главният прокурор Кристиан Портър е бил обект на изнасилване от 1988 г., което той отрича. Отделно Британи Хигинс, бивш политически съветник, който през февруари твърди, че е била изнасилена в министерски кабинет през 2019 г.
Протестиращите смятат, че реакцията на правителството на твърденията за сексуално насилие е неадекватна. Хигинс говори пред хилядите протестиращи пред парламента в понеделник: „Има ужасно обществено приемане на сексуално насилие, преживяно от жени в Австралия.“
Протестните митинги се сформираха от обяд в понеделник местно време в 40 градове в Австралия, включително Канбера, Сидни и Мелбърн. Организаторите предполагат, че това може да е „най-голямото въстание на жени, което Австралия е виждала“. Много от присъстващите носеха плакати и носеха черно в знак на протест. В Мелбърн протестиращите носеха дълъг транспарант, в който бяха изброени имената на жени, убити при актове на насилие по пол през последното десетилетие.
Премиерът Скот Морисън отказа да се срещне с протестиращите въпреки настояванията им и беше принуден да защити решението си в парламента. В неделя той беше поканил делегация да се срещне с него в парламента, но организаторите на протести отказаха с аргумента, че той и правителственият министър за жените трябва да се срещнат с тях на митинга.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html