четвъртък, 2 май 2024 г.

13 март 1913 г.: Одрин падна!

На 13 март 1913 г. камбаните из цяла България бият тържествено с новината, че е превзета считаната за неправзимаема Одринска крепост. Това е един от на-великите подвизи на Българската армия по време на Балканската война,  останал и до днес във военните анали. Решаваща за изхода на войната се оказва Одринската епопея 24-26 март 1913 г. (11–13 март по стар стил), в резултат на която главната отбранителна линия на Одрин е овладяна и български части започват да навлизат в града. Под командването на генерал Георги Вазов, нашите войници успяват да превземат непристъпната до този момент крепост. В плен попада голяма част от противника, начело с коменданта на крепостта – артилерийски генерал Шукри паша. Това е и една от най-славните победи на българската армия през XX век.

По това време крепостта е смятана за една от най-здравите в Югоизточна Европа. При Одрин се събират реките Арда, Тунджа и Марица по долините на които минават най-удобните пътища за съобщения с имперската столица. След като Османската империя губи естествените си отбранителни линии – Балкана и река Дунав (след поражението в Руско-турската война от 1877-1878) се появява остра нужда от нови съоръжения, които да защитят Цариград. Започва възстановяване на старата Одринска крепост. Тя е строена с помощта на немски специалисти под ръководството на барон Колмар фон дер Голц, пруски генерал, служил в османската и в германската армии. Всички твърдели, че е абсолютно непревземаема с щурм. Според военните експерти, евентуално може да падне след продължителна обсада в течение на няколко месеца и то единствено от най-елитната армия по това време в Европа – пруската.

Самата крепост се състояла от три реда позиции, телени мрежи, съобщителни линии, площадки за артилерията. Одрин била защитавана от гарнизон над 70 хиляди войници и офицери,  повече от 500 оръдия и над 40 картечници. Крепенията ѝ ограждали огромна площ от 250 кв. км. Крепостта преди това устоявала не на един щурм, а отбраната и се ръководела от един от най-способните турски военачалници – артилерийският генерал Шукри паша.

Генерал Георги Вазов, снимка Уикипедия

Общ командващ на обсадата е генерал-лейтенант Никола Иванов. Обкръжената крепост е разделена на пет района. Ген. Георги Вазов е назначен за командващ на Източния район, който е най-големият по дължина и на него са съсредоточени половината от силите. Главното командване се колебае какво да предприеме и помощник-главнокомандващият ген. Михаил Савов заповядва да се овладеят само предните позиции. Но генерал Вазов заповядва превземането на града. На 25 март (12 март по стар стил) предната позиция е превзета. Под ръководството на генералите Никола Иванов и Георги Вазов, най-тежките укрепления в Източния сектор на отбраната са превзети само за четири часа и половина. Решителната победа на храбрите български войници слага точка и на Балканската война.

При Одрин са пленени близо 35 000 турски войници, офицери и генерали и 16 знамена, а ние губим около 1300 войници и офицери и имаме близо 6600 ранени.

Одринската операция е не само брилянтно осъществена, но остава в историята с редица нововъведения във военното изкуство:

  • Обсадата е известна с един от първите случаи на действие на бойна авиация – пуснати са бомби и са хвърлени позиви;
  • Направен е успешен опит за радио разузнаване и радио заглушаване на турската станция в града;
  • Успешно е приложен огневия валяк, представляващ успоредно изнасяне на артилерията напред заедно с напредването на пехотата, така че тя да я прикрива и да бие винаги на известно разстояние пред нея по врага;
  • За пръв път действат щурмови команди за проправяне на проходи в телените заграждения;
  • За първи път артилерията осигурява пехотата с „преграден огън“, и „огневи валяк“;
  • За пръв път се използва „придружаваща“ артилерия, „скитащо оръдие“, планиране на огъня на артилерията, масирана артилерийска подготовка и смазваща „плътност“ на определен участък.

Иван Вазов, из „Щурмът на Одрин“, 13.III.1913 г.

Щурмове люти,
ужас и ад!
Бълват редути
железен град.

Реве борбата
и ден и нощ,
ехти в мълвата
викът: „На нож!”

Геройски чеда
не знаят страх,
Българья гледа
цяла на тях.

Ура! Летете!
Ура! Напред!
Ура! Удрете!
Одрин е взет!

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html