неделя, 28 април 2024 г.

Елизабет II разказа за срещата си с Юрий Гагарин

Кралица Елизабет Втора си припомни срещата с първия човек, пътувал в Космоса – съветския космонавт Юрий Гагарин, предаде Асошиейтед прес. Това стана по време на видеоконферентна връзка с ученици, изучаващи Космоса.

Снимка Интернет

Елизабет Втора кани Гагарин в Бъкингамския дворец малко след историческия му полет през 1961 г. Учениците я попитаха що за човек е бил той, стана ясно от разпространени от двореца подробности за разговора.

„Руснак“, отвърна тя с усмивка, а слушателите ѝ се засмяха. „Той не говореше английски. Беше очарователен, предполагам, че наистина е било очарователно да си първият“. Специалистът по Космоса Маги Адерин-Покок, която беше домакин на видеосесията, състояла се по случай Седмицата на британската наука, добави, че сигурно е било ужасно да си първият човек в Космоса и да не знаеш какво ще се случи. Кралицата се съгласи и добави, че наистина е много важно да можеш да се върнеш на Земята.

Разговорът с учениците от начално училище „Томас Джонс“ в Западен Лондон, се е състоял в сряда, но за него бе съобщено едва сега.

Учени от Музея на Космоса в Лондон ѝ разказаха за мисията на марсохода на НАСА „Пърсивиърънс“ и обсъдиха находка – парчета от метеорит, открита през седмицата в Англия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html