събота, 4 май 2024 г.

Лайза Минели на 75 – живот като в кабаре!

Днес своя 75-годишен юбилей чества Лайза Минели – една от най-очарователните американски актриси, носителка на „Оскар“ и дъщеря на друга кинолегенда – Джуди Гарланд. Именно съперничеството с майка й бележи целия й живот. То започва с раждането на Лайза и продължава дълго след смъртта на Джуди.

Пътят на Лайза Минели е предопределен от първи й ден на този свят. Нейните родители са носителите на „Оскар“ Винсент Минели и Джуди Гарланд. А корените на артистичната й дарба трябва да се търсят още в XVIII век, когато нейните прароднини са се занимавали с актьорство. „Това ми е в кръвта. Мен ме отглеждаха точно за актриса, като чистокръвен кон за състезания.“ Още на 3 години Лайза Минели се озовава на сниманчата площадка с майка си и от този момент тя решава, че това ще е нейният живот.

Лайза Миннелли с родителями | Фото: cinemoda.ru

Лайза Минели много прилича на майка си, двете се обожават, но отношенията им си остават странни, а на моменти и мъчителни. С раждането на Лйза, Джуди осъзнава, че светът вече не се върти около нея. Тя вече не усеща всеобщото обожание на феновете и пресата, към което е свикнала в последните 13 години и най-вече след легендарния филм „Вълшебникът от Оз“. Започват да я преследват неудачи, режисьорите вече не виждат в нея образа на романтична героиня. Депресията след раждането на Лайза преминава в психическо разстройство, най-малката дреболия я вади от равновесие. Чупи мебелите у дома, на два пъти опитва да запали къщата си в Холивуд.

Джуди Гарленд с дочерью | Фото: kino-teatr.ru, vokrug.tv

„Животът с тази жена напомняше театър на абсурда – разказва за този период от живота си Лайза Минели. – Аз преминах ускорен курс по порастване. Разбрах твърде много неща твърде рано.“ Денят за Джуди Гарланд започваше с амфетамини, а завършва с барбитурати. Когато Лайза е на 4 години, нейните родители се развеждат. Двете обаче запазват отношенията си, включително и това, че Лайза започва да се грижи за двете деца на Джуди от следващия й брак. На 12 години тя вече се е научила да се грижи за доведените си братя, да крие таблетките от майка си и да вика бърза помощ при всеки от 23-те опита на Гарланд да се самоубие. Най-силното преживяване на Лайза в детството е свързано с паническия страх да не загуби майка си и да бъде захвърлена.

Лайза Миннелли с родителями | Фото: sibmama.ru

Лайза Минели забелязала, че майка й изглежда здрава и щастлива само на едно място – на сцената или в киното. На 16 години Лайза решава да се премести от Лос Анжелис в Ню Йорк с една цел – да напусне този театър на абсурда и да усети това чувство на щастие, с което любимата професия е дарило майка й. Тя постъпва в театрална школа и постепенно започва да участва в спектакли, които и помагат да забрави всички беди от детството. От този момент нататък обаче двете стават съпернички в професията. След премиерата на първия й мюзикъл, критиката е безпощадна – нарича Лайза Минели точно копие на Джуди Гарланд. За всеки друг начинаещ актьор това би било прекрасно сравнение, за Лайза звучи като присъда. Тя точно това не иска – да бъде сянката на великата си майка. И скоро успява. През 1964 година двете участват в представление в лондонския театър „Паладиум“. Очевидно, повечето зрители са дошли да гледат Джуди Гарланд. Но нейната 18-годишна дъщеря неочаквано става героинята на вечерта, публиката я награждава с лавина от аплодисменти. Този триумф поставя началото на легендата за Лайза Минели – нейната собствена легенда. Джуди Гарланд отива на втори план, което я довежда до още по-голяма депресия.

Джуди Гарленд с детьми | Фото: sibmama.ru

Съперничеството между двете не е само на сцената, а и в личния живот. Джуди Гарланд е била омъжена 5 пъти, а дъщеря й – 4! Първият брак на Лайза с музиканта Питър Алън се разпада, заради изневярата му с…Джуди Гарланд. Самата Джуди ги е запознала, подтикнала ги е да се оженят, а след това завързала роман с Алън. След тази история Лайза обявява публично пред медиите: „Аз нямам повече майка!“. Малко по-късно обаче 47-годишната Джуди Гарланд умира от предозиране с барбитурати. И до ден-днешен Лайза Минели страда от чувство на вина за смъртта на майка си. Нейният най-голям кошмар се материализира – чувства се захвърлена и изоставена.

Юная артистка с матерью | Фото: kino-teatr.ru, radiovan.fm

2, 5 години след смъртта на Гарланд, Минели изживява своя най-голям триумф в киното – музикалния филм „Кабаре“. Този мюзикъл я прави известна в цял свят, носи й „Оскар“. Но главната награда е, че вече никой не я нарича „дъщерята на Джуди Гарланд“. „Тази певица Минели прекрасно танцува. Тази танцьорка Минели прекрасно играе. Тази Минели не е по-лоша от своята легендарна майка“, пише пресата за нея.  „Кабаре“ става метафора на целия й живот. Тя се обгражда с множество приятели, за да прогони мислите за самотата. През 70-те години за нейните безкрайни любовни романи се носят легенди. Наричат я „машина за любов“ и „разрушителка на чуждото щастие“. Бременната съпруга на Мартин Скорсезе подава на развод,като обвинява знаменития режисьор в изневяра с Лайза Минели. Художникът Анди Уорхол разказва следната история. „Върви си Лайза Минели по улицата със съпруга си Джек Хайли. Насреща им се задава Мартин Скорсезе. По средата на улицата, пред погледите на всички, Скорсезе се нахвърля на Лайза Минели с обвинения, че тя върти роман с руския балетист Михаил Баришников. Това се случва пред погледа на мъжа й!“

Актрисы Лайза Миннелли и Джуди Гарленд | Фото: focus.ua

Лайза повтаря грешките на майка си – много алкохол и забранени препарати, както и няколко неуспешни курса на рехабилитация. Още в началото на 80-те бурният й живот се отразява на здравето – тя изглежда все по-зле, забравя текстовете на песните, а понякога и цели монолози. Когато веднъж се обадила в център за анонимна психологическа помощ, я попитали с какво се занимава. „Моят живот е кабаре“, отговорила Лайза. Едва в зрелите си години Лайза Минели разбира, че сама се е вкарала в задънена улица, като се е опитвала да си изгради образ на бунтарка срещу майка си. Лекар я съветва да излее всичките си неизказани обиди, страхове в писмо до майка си. Ридае три дни преди да го напише. „За първи път в душата ми цареше спокойствие. За първи път престанах да бъда в конфликт със себе си. Осъзнах колко много обичам майка си и колко много съм й задължена“, казва Лайза.

Юная артистка с матерью | Фото: liveinternet.ru

С началото на новия век Лайза Минели започва да помага на други хора да се спасят от своите зависимости, като дарява големи суми на рехабилитационни центрове. Отдавна не се снима в киното, последният й филм е от 2013 години. Въпреки много си проблеми със здравето, Минели обича да говори пред публика и да посещава светски мероприятия.  Накрая тя се е примирила със своето минало и вътрешните си демони. „Нищо не можете да направите с миналото. То е свършило. Не трябва да се страхувате от утрешния ден, най-малкото защото още не е дошъл. Просто си останете в днешния ден и всичко ще е наред“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html