събота, 4 май 2024 г.

Ваксините изместват всички други теми от срещата на лидерите в Азия

Част от четворката по времето на Тръмп.

Подкрепата за масовото ваксиниране срещу Ковид 19 е начело в дневния ред на срещата на Четворката  –  САЩ, Япония, Австралия и Индия в петък вечерта. Това ще бъде първата среща на всички четирима лидери на този формат, откакто той бе създаден през 2007 г. Групата често се разглежда като противовес на нарастващата увереност на Китай в Азия, предава Би Би Си.

Белият дом посочи, че традиционните проблеми, свързани със сигурността, може да отстъпят. „Очакваме срещата да обсъди редица кризи, пред които сме изправени като глобална общност – от Ковид до климата и икономическото сътрудничество“, заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Очаква се лидерите да обявят нови финансови споразумения в подкрепа на увеличаването на производствения капацитет за ваксини в Индия, каза пред Ройтерс висш служител на американската администрация. Споразуменията за финансиране ще се фокусират върху компании в Индия, произвеждащи ваксини за американските производители на лекарства Novavax и Johnson & Johnson. Целта ще бъде да се намалят производствените изоставания, да се ускорят ваксинациите и да се победят някои мутации на коронавирус. „Лидерите ще обсъдят регионални и глобални въпроси от общ интерес и ще обменят мнения относно практически области на сътрудничество за поддържане на свободен, отворен и приобщаващ индо-тихоокеански регион“, се казва в съобщението на кабинета на индийския премиер Нарендра Моди.

Четворката – четиристранният диалог за сигурност, е неформален стратегически форум за четирите държави. Въпреки че е сформиран през 2007 г., той прекъсва почти десетилетие, след като тогавашният премиер Кевин Ръд оттегля Австралия през 2008 г. Групата беше реанимирана в края на 2017 г., когато администрацията на Доналд Тръмп засили конфронтацията с Пекин.

Китайските държавни медии критикуват групата. Дори обсъждането на ваксините може да доведе до конкуренция на интересите на групата спрямо китайските дипломатически инициативи. Китай също е ангажиран с това, което някои определят като ваксинална дипломация, особено в Азиатско-Тихоокеанския регион. Страната е дарила или ще дари ваксини на 69 развиващи се страни в спешна нужда и изнася ваксини за 43 държави.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html