Начало ОТ ДЕНЯ Близък до Байдън е новият главен прокурор на САЩ

Близък до Байдън е новият главен прокурор на САЩ

Мнозинството на демократите в Сената на САЩ одобри федералния съдия Мерик Гарланд за следващия главен прокурор. Предстои формалното подписване на назначението му от президента Байдън.

68-годишният Гарланд бе номиниран за върховен съдия през 2016 г., когато бе предложен от тогавашния президент Обама и заместникът му Байдън, но републиканското мнозинство отхвърли номинацията му. Днес обаче той получи подкрепа за високия пост от лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл, който изигра ключова роля за провала на кандидатурата му преди 5 години.

В САЩ главният прокурор е и министър на правосъдието.

68-годишният Гарланд ще заеме поста в момент на засилена загриженост за вътрешния екстремизъм, отбелязва Ройтерс. Той наследява чувствителни текущи разследвания, включително едно, свързано  с данъчни престъпления на сина на президента- Хънтър Байдън. „Гласувам за утвърждаване на съдия Гарланд заради дългогодишната му репутация на експерт“, каза Макконъл преди гласуването.

Гарланд нарече атаката срещу Капитолия на 6 януари „отвратителна“ и обеща да направи разследването сред основните си приоритети. Стотици са арестувани във връзка с инцидента, включително членове на десни екстремистки групи. По време на изслушването си пред Сената на 22 февруари Гарланд обеща да възстанови доверието в прокуратурата и да я защити от политически намеси.

Демократите обвиниха бившия главен прокурор Уилям Бар, че действа от името на президента Тръмп. Новоизбраният главен прокурор поема и някои разследвания, започнали по време на администрацията на Тръмп, включително едно от специалния съветник Джон Дърам за разследване на ФБР за президентската кампания на Тръмп през 2016 г.