събота, 4 май 2024 г.

Близък до Байдън е новият главен прокурор на САЩ

Мнозинството на демократите в Сената на САЩ одобри федералния съдия Мерик Гарланд за следващия главен прокурор. Предстои формалното подписване на назначението му от президента Байдън.

68-годишният Гарланд бе номиниран за върховен съдия през 2016 г., когато бе предложен от тогавашния президент Обама и заместникът му Байдън, но републиканското мнозинство отхвърли номинацията му. Днес обаче той получи подкрепа за високия пост от лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл, който изигра ключова роля за провала на кандидатурата му преди 5 години.

В САЩ главният прокурор е и министър на правосъдието.

68-годишният Гарланд ще заеме поста в момент на засилена загриженост за вътрешния екстремизъм, отбелязва Ройтерс. Той наследява чувствителни текущи разследвания, включително едно, свързано  с данъчни престъпления на сина на президента- Хънтър Байдън. „Гласувам за утвърждаване на съдия Гарланд заради дългогодишната му репутация на експерт“, каза Макконъл преди гласуването.

Гарланд нарече атаката срещу Капитолия на 6 януари „отвратителна“ и обеща да направи разследването сред основните си приоритети. Стотици са арестувани във връзка с инцидента, включително членове на десни екстремистки групи. По време на изслушването си пред Сената на 22 февруари Гарланд обеща да възстанови доверието в прокуратурата и да я защити от политически намеси.

Демократите обвиниха бившия главен прокурор Уилям Бар, че действа от името на президента Тръмп. Новоизбраният главен прокурор поема и някои разследвания, започнали по време на администрацията на Тръмп, включително едно от специалния съветник Джон Дърам за разследване на ФБР за президентската кампания на Тръмп през 2016 г.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html