събота, 4 май 2024 г.

Феновете на „Левски“откупиха последния шампионски трофей (обновена)


От Националния клуб на привържениците на „Левски“ съобщиха, че парите за откупуването на последния шампионски трофей на отбора от „Герена“ вече са събрани. Отличието беше продадено на благотворителния търг „Синята Коледа“ през 2013 г., когато се събираха средства за вековния юбилей на „Левски“. Тогава купата беше продадена за 22 000 лева, като Христо Йовов беше помолен да наддава за нея от името на бизнесмена, който стана неин притежател.
„Националният клуб на привържениците на „Левски“ има удоволствието да ви съобщи, че средствата необходими за откупуване на последната шампионска титла вече са осигурени! Благодарим за светкавичната реакция и подкрепа! Само ЛЕВСКИ!“, се казва в съобщение на НКП на „сините“.

Любопитно е, че само два шампионски трофея от общо 26, спечелени от „Левски“, се намират в клубния музей на „Герена“. Сред експонатите е 25-ата титла, която „сините“ завоюваха през 2007 г. От по-далечното минало е запазен и шампионският трофей от сезон 1948/49. От останалите 24 клубът не разполага нито с оригинал, нито с копие.

Що се отнася до вторият по значимост трофей – Националната купа и нейните разновидности през годините, най-ценната придобивка, с която може да се похвалят от музея, е Купата на Съветската армия. И по-точно нейната разновидност от периода 1946-1976. През 1976-а „сините“ я печелят след успех над ЦСКА с 4:3 и тя остава завинаги при тях, а от следващата 1977-а е изработен друг трофей под формата на кристална топка.

„Шампионската титла от 2009 г. е в нашите ръце. НКП върна трофея, който беше спечелен от Георги Иванов, Емил Велев, Даниел Боримиров и компания. Благодарим на едно голямо синьо сърце, което реагира светкавично. Валери Божинов даде огромна част от тези 15 000 лева, за което сме му безкрайно благодарни. Валери за пореден път показа, че е мъж, на който синята общност може да разчита. Перфектен, Феноменален, Левскар!“, съобщиха още от НКП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html