събота, 4 май 2024 г.

1 млн. тона радиоактивна вода остава в АЕЦ „Фукушима“ (видео)

10 години след ядрената авария във Фукушима огромни зони и цели градове в Япония остават безлюдни, а броят на бъдещите жертви на радиацията е непредвидим, пише Би Би Си по повод тъжната годишнина от най-тежката атомна катастрофа след Чернобил през 1986 г.

На 11 март 2011 г. масивно цунами и земетресение от 9 степен по Рихтер предизвика ядрена авария в японската АЕЦ „Фукушима“, която доведе до 18 500 загинали или безследно изчезнали. Изтичането на радиация принуди 150 000 души да напуснат домовете си. Измина десетилетие, а много жители просто никога не се завърнаха в домовете си, защото е твърде опасно да живееш там. Докато някои райони започнаха да се нормализират, много от градовете и селата, които са най-близо до електроцентралата, са затворени и остават завинаги пусти. Дълъг път има още пред властите, за да почистят засегнатите райони и да ги направят безопасни. Смята се, че ще са необходими хиляди работници и 30-40 години, за да се отстранят безопасно ядрените отпадъци и един милион тона радиоактивна вода, които все още се съдържат в обекта и в непосредствена близост до централата.

Япония почете тъжната годишнина с минута мълчание. „Мащабът на щетите, причинени от бедствието, е толкова дълбок, че незабравимият спомен за трагедията остава в съзнанието ми“, каза император Нарухито, който присъства лично на церемония в Токио.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html