четвъртък, 2 май 2024 г.

Руснаци възстановяват часовника на „Нотр Дам“

Фабриката на „Ракета“ пази всички стари технологии в часовникарството.

Сп. „Експрес“

На час от Санкт Петербург, недалеч от двореца Петерхоф – лятната резиденция на Петър Велики, се крие малко бижу: часовникарската фабрика „Петродворец“. Тук може да бъде намерено каквото е останало от великата часовникарска марка на СССР „Ракета“. Разбира се, доставчикът на Червената армия, съветския флот и политбюро е загубил съветския си блясък. Но не и неговото ноу-хау! Това обяснява защо в дизайнерската работилница френско-руски екип е зает да реконструира механизма на великия часовник на изгорялата катедрала „Нотр Дам“ в Париж.

Людмила Войник, 81-годишна дама- доайен на фабриката, анализира и коментира стари подробни планове, намерени в архивите. До нея 28-годишният Артьом Смирнов работи върху софтуер за 3D визуализация. На екрана се появява моделът на часовниковия механизъм на „Нотр Дам“, частично дигитализиран от французин. „По време на пожара, казва той, часовникът на „Нотр Дам“ е изгорял и отломките му са паднали на повече от 20 метра. Изобщо не е останало нищо.“

Миналия октомври, научавайки, че асоциация във Франция помага за възстановяването на часовника, служителите на „Ракета“организираха кампания за набиране на средства и изразиха желанието си да участват в проучването на неговия механизъм . „Руснаците са много привързани към „Нотр Дам“, това принадлежи на колективното им въображение“, обяснява Дейвид Хендерсън-Стюарт, настоящ директор на фабриката, френско-британски потомък на семейство белогвардейци.

Ще бъдат ли произведени бъдещи съоръжения на „Нотр Дам“ в Русия? Нищо не е решено. „Но, твърди Дейвид Хендерсън-Стюарт, нашият навик да работим върху микроскопични парчета ни кара да мислим, че проект като този, който има много по-големи елементи, е много по-лесен.“
Основана през 1961 г., „Ракета“ е изминала дълъг път. По съветско време във фабриката работят хиляди работници и се произвеждат милиони механични часовници годишно. Но през 90-те години на ХХ век производството спира, машините се продават с отстъпка и сградите се изоставят една след друга. Скоро остава само една поточна линия. „В това състояние открихме фабриката“, продължава Дейвид Хендерсън-Стюарт, член на група френски предприемачи, които през 2011 г. закупуват активите на марката, за да реанимират този флагман на комунистическото часовникарство.
„В началото искахме да реорганизираме производството чрез интегриране на съвременни процеси и оборудване“, спомня си директорът на фабриката, в която работят около 100 души и се произвеждат 4000 часовници годишно. „Индустриалният инструмент, с огромните си ръчно задвижвани чугунени машини, може да е стар, но работи! Оцелявайки в икономиката от преди глобализацията, фабриката произвежда всичко от А до Я: циферблати, стрелки, зъбни колела, колела, витла, везни, спирачки и дори най-малките пружини. В света има само няколко марки, които могат да кажат същото“, може да се похвали Дейвид Хендерсън-Стюарт, чиято стратегия включва нови пазари (цената на „Ракета“ днес е около 1000 евро), модернизация на маркетинга и … хубав рекламен трик, съвсем неволен, осигурен от огъня на „Нотр Дам“.
Заглавието е на редакцията

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html