събота, 4 май 2024 г.

Една от пандите в зоологическата градина в Берлин страда от епилепсия

Панда от берлинския зоопарк страда от припадъци, но екип от ветеринарни специалисти не е установил нищо тревожно след щателни прегледи, предаде БТА.

Пит, който е на година и половина, е припаднал четири пъти миналата седмица. Ветеринарите, които го изследвали под упойка, не могли да установят каква е причината. „Пит се храни, пие и играе нормално, няма нищо нередно извън тези случаи“, каза главният ветеринарен лекар на зоопарка Андреас Окс.

Екип специалисти под ръководството на Барбара Кон от Берлинския свободен университет прегледал пандата за индикации за вирус, тумор и бактериална инфекция, но не били открити данни за подобни заболявания. Пит приема лекарство срещу епилепсия като предпазна мярка и служителите на зоопарка продължават да следят състоянието му.

Под специално наблюдение са и неговият брат близнак Пол, както и родителите им – майката Мън Мън и бащата Цзяо Цин.

Епилептичните припадъци/пристъпи се делят на много подвидове, но главното деление е на два типа. Това са фокални и парциални. При фокалните човек може да изпитва схващане, силно главоболие, халюцинации, чувство за страх, тревога. Често симптомите спират дотук, но болният може да се влоши и да започне да получава парциални припадъци. Парциалните се делят на два подвида: „пти мал“ (от френски: petit mal, означаващо „малка болест“) и „гранд мал“ (от френски: grand mal – „голяма болест“).

Когато човек получи пристъп тип „пти мал“, той просто застива на място и е неконтактен за няколко секунди, след което се „събужда“ и продължава, сякаш нищо не се е случило. Ако пристъпът е по-слаб, болният може дори да не застине, а просто да продължава да върши работата си, без дори да проявява някакви симптоми, че е получил пристъп. И в двата случая е малко вероятно болният да запомни дали е имал пристъп, или не. Около 80% от получават пристъпи тип „пти мал“, които лесно се поддават на лечение.

При припадък тип „гранд мал“ страдащият от епилепсия застива и след няколко секунди започва да се тресе (или пада на земята ако е в изправено положение), устата му се напълва с пяна, а понякога се случва и очите да се обърнат навътре и/или да се изпусне по малка нужда. Припадъкът продължава по-дълго от „пти мал“ и след него болния просто заспива, а когато се събуди, не помни нищо.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html