събота, 4 май 2024 г.

Орбан върви към националистите в ЕП

Преди да се покажем, понякога е по-добре да затръшнете вратата. Това реши да направи унгарският премиер Виктор Орбан с напускането на мощната парламентарна група на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. Неговият преврат се случи в сряда, 3 март, точно след важно гласуване от евродепутатите от най-важната формация на континенталната десница. 12-те избрани представители на „Фидес“, партията на Орбан, бяха оттеглени. За бившия евродепутат от ЕНП Ален Ламасур например това е радващо. „Неговият обострен национализъм беше пречка за движението, докато потъпкваше ценностите на върховенството на закона“, сподели Ламасур, известен френски политик от десницата.

Изминаха няколко години, откакто първата европейска партия – ЕНП, в момента със 175 евродепутати от общо 705, заседаващи в Страсбург, се разтресе по въпроса как да направлява този нарушител Орбан. По волята на германския лидер Ангела Меркел критиките бяха спестени дълго време, с надежда изгубените овце да се завърнат в кошарата. Но днес „ние няма да се опитваме да накараме унгарците да обърнат решението си да напуснат“, споделя неназован източник от ЕНП. Още повече, че има индикации за присъединяване към европейското християндемократическо семейство на една твърде крайна формация- Северната лига на Италия. 27 евродепутати от тази формация постепенно скъсват с популизма и даже подкрепиха правителството в Рим на еврофила Марио Драги.

Две възможности са на разположение на Виктор Орбан, ако иска да попречи на 12-те си евродепутати да се окажат „независими“ в Страсбург, което води до намаляване на времето им за изказване и на участието им в парламентарни комисии. Той може да избере да влязат в редиците на националистическата дясна и крайнодясна Група за идентичност и демокрация (74 евродепутати), която включва Националния фронт на Марин Льо Пен и все още – Северната лига на Италия. Той може също да се присъедини към групата на Европейските консерватори и реформисти (63 евродепутати), където вече има представители на европейска управляваща партия- полската Право и справедливост, с която Орбан се съюзи миналата година, за да се противопостави на всяка санкция от Брюксел.

Няколко източника в ЕП потвърждават пред сп. „Експрес“ интереса на „Фидес“ към този втори вариант. Но парламентаристите от Европейските консерватори и реформисти могат да бъдат отблъснати от лошата репутация на унгарския режим, обвинен в присвояване на европейски субсидии в полза на близки до изпълнителната власт и считан за най-авторитарния в ЕС. Виктор Орбан не крие възхищението си от такива противоречиви лидери като Си Цзинпин или Владимир Путин. Неговата русофилия може да доведе до проблем с полския лидер Ярослав Качински, който вярва, че Москва е изиграла роля във въздушната катастрофа на руска територия, която отне живота на брата му близнак Лех, тогавашен президент на Полша, през 2010 г. 

Може ли Орбан да сформира нова група с други националистически партии? Изглежда фантастично, защото ще са нужни поне 25 депутати от 7 националности, посочва парламентарен източник. В Унгария следващата година вероятно ще отбележи края на ерата на парламентарното мнозинство от две трети, държано от „Фидес“ в продължение на едно десетилетие. Не е изключено Виктор Орбан да изгуби властта. Решени да го свалят, шестте основни партии, зелени, крайнодесни, включително социалистите, оставиха настрана различията си и заедно се обединяват срещу представители на Фидес във всеки от 106-те избирателни района на Унгария. Умората по отношение на унгарския автократ не се усеща само в Брюксел. Но много може да се случи до догодина. На своята земя, както на европейско ниво, Орбан далеч не е казал последната си дума.

Сп. „Експрес“. Със съкращения.
Заглавието е на редакцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html