четвъртък, 2 май 2024 г.

Американска ваксина получи одобрение в Европа

Европейската агенция по лекарствата одобри четвърта ваксина срещу Ковид за територията на Съюза – тази на „Джонсън и Джонсън“. Тя е първата за Европа, която се поставя в една доза. „С това последно положително становище властите в Европейския съюз ще имат още една възможност да се борят с пандемията и да защитят живота и здравето на своите граждани“, каза изпълнителният директор на Агенцията Емър Коок. Очаква се окончателно одобрение от Европейската комисия.

Американската ваксина, наречена COVID Vaccine Janssen, ще помогне за увеличаване на доставките на ваксини в ЕС след забавянето на доставките от Pfizer и AstraZeneca. „Джонсън и Джонсън“ се съгласи да достави най-малко 200 милиона дози за ЕС тази година, включително 55 милиона през второто тримесечие, като първите доставки се очакват следващия месец.

Междувременно Pfizer заяви, че според данни от Израел неговата ваксина е 94% ефективна за предотвратяване на асимптоматични инфекции от Ковид, което означава, че ваксината може значително да намали предаването на инфекцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html