вторник, 30 април 2024 г.

Скандалът с Хари и Меган: В кралската семейна „фирма“ бизнесът е на първо място

Марк Ландлър, „Ню Йорк таймс“

Когато съпругата на принц Хари, Меган, посочи британското кралско семейство като „Фирмата“ в драматичното интервю с Опра Уинфри в неделя, тя визира институция, която е толкова бизнес, колкото и фантазия. Сега кралският бизнес е в криза, след като двойката повдигна обвинения в расизъм и жестокост.

Бъкингамският дворец отговори във вторник, че „цялото семейство с тъга научава колко предизвикателни са били последните няколко години за Хари и Меган“. Твърденията за расизъм, се казва в изявлението на двореца, „будят загриженост“ и „въпреки че някои спомени могат да варират, те се приемат много сериозно и ще бъдат разгледани от семейството“.

Историята на Хари и Меган, разбира се е травмираща лична драма – на бащи и синове, братя и съпруги, истински или измислени. Но това е и история на работното място – борбите на бляскав, независим външен човек, който се присъединява към утвърдена, скрита и понякога объркваща семейна фирма.

Терминът често се свързва със съпруга на кралица Елизабет принц Филип, който популяризира употребата му. Но тя датира още от бащата на кралицата, крал Джордж VI, за когото веднъж се съобщава, че е заявил: „Ние не сме семейство. Ние сме фирма“. Това е предприятие, което достига далеч отвъд самите кралски особи, обхващащо армия от частни секретари, съветници по комуникациите, глави на домакинства, шофьори, лакеи, домашни прислужници, градинари и всички останали, които управляват дворците и живота на кралските особи. Само в Бъкингамския дворец има повече от 400 служители, които управляват всичко – от обширен кетъринг за десетки банкети, градински партита и държавни вечери, организирани от кралицата, до корпоративен апарат за връзки с обществеността.

„Много е трудно да се направи разлика между семейството и машината“, казва Пени Джунор, кралски историк, която пише „Фирмата: Проблемният живот на Уиндзор“. Членовете на семейството, отбеляза тя, използват частни секретари за лични задачи, като покана за родителите или децата на вечеря. „Това не е семейство, което умее да общува помежду си“, каза г-жа Джунор. „Те със сигурност не могат да се грижат един за друг.“ В обяснението на причините за напускането си Хари и Меган, известни още като херцог и херцогиня на Съсекс, често цитират тази бюрокрация, а не техните близки роднини.

Хари описа някакъв вид кралско състояние, което прониква във всички аспекти на ежедневието и затваря дори членове на семейството като принц Чарлз и принц Уилям, които изглеждат спокойни. „Баща ми и брат ми са в капан“, каза той в интервюто пред Опра Уинфри. „Те не могат да си тръгнат. И изпитвам огромно състрадание към това“. Силата на дворцовата бюрокрация се появи дни преди интервюто, когато лондонският „Таймс“ съобщи, че Меган е тормозила членове на своя персонал, довеждайки до сълзи младши помощници и прогонвайки двама лични асистенти от работата им. Говорител на Меган отхвърли обвиненията.

Статията на „Таймс“ хвърля непозната светлина върху Бъкингамския дворец като място на работа, а не като световноизвестна туристическа дестинация. Както всеки друг работодател, дворецът публикува обяви: в момента той търси съветник за цифрово обучение, позиция, която започва от 30 000 паунда или 41 660 долара годишно. Сред крайните ползи от работата в двореца е безплатният обяд. Най-висшите съветници на кралските семейства са особено желаните позиции, които често привличат хора от редиците на военните или на дипломатите, някои от които са командировани в двореца и след това се връщат към кариерата си. Като техен последен частен секретар например Хари и Меган наеха Фиона Макуилхам, която беше най-младият британски посланик в историята- в Албания. Друг бивш секретар по комуникациите в двореца, Сара Латъм, беше помощник в Белия дом, а по-късно работи за президентската кампания на Хилари Клинтън през 2016 г.
Но Хари и Меган са имали неприятни отношения със служителите си, което се усложнява от факта, че първоначално са споделяли персонал и квартири в двореца Кенсингтън с Уилям и съпругата му Кейт. Дори след като братята разделили персонала си, отношенията с помощниците били неспокойни, често заради Меган. Двойката даде малко предизвестие на персонала си, когато обяви през януари 2020 г., че планира да се оттегли от задълженията си и да напусне Великобритания, в резултат на което персоналът е уволнен. Напрежението се разпали и в другите кралски домакинства – в Бъкингамския дворец, където се намира персоналът на кралицата и в Кларънс Хаус, резиденцията на принц Чарлз.
Отношенията с пресата са в основата на конфликта между двойката и семейството. Въпреки собствената си трудна лична история, принц Чарлз е развил по-добри отношения с британската таблоидна преса, отколкото Хари и Меган. Хари, който обвинява прекаленото отразяване в пресата на майка си Даяна за смъртта й в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г., описа „невидим договор“ между семейството и таблоидите. Той каза, че баща му и други членове на семейството са ужасени, че таблоидите ще се обърнат срещу тях. Оцеляването на монархията, каза той, зависи от поддържането на определен имидж, който се разпространява от таблоидите на масовия пазар.
Вярно е, че отношенията между кралското семейство и таблоидите датират от 20-те години на миналия век. Сделката често е била взаимно изгодна.С пристигането на Рупърт Мърдок през 70-те години, отразяването в пресата на кралските особи стана по-натрапчиво и по-твърдо. Хари и Меган са последните от дългата редица кралски особи, чиито лични мъки се изобразяват като разходи за изпълнение на кралския им дълг. Тази жертва беше неизбежна част от това, което Джордж VI имаше предвид като част от фирмата. На първо място е дългът и бизнесът на кралското семейство.
Със съкращения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html