събота, 4 май 2024 г.

Протеже на Бате Харо свързва подкупите с мъртвия си баща

Петър Харалампиев – Бате Харо

Подсъдимият за корупция бивш главен секретар на агенцията за българите в чужбина Красимир Томов се опитал да излъже данъчните за произхода на парите, открити в банков сейф на негово име, научи „Галерия“. На Томов и на шефа му Петър Харалампиев, по-известен като Бате Харо, е назначена данъчна ревизия след ареста им през 2018 година за корупция. Тогава прокуратурата намери 577 хиляди лева, които той не беше декларирал и не е плащал данъци за тях. Пред данъчните Красимир Томов твърдял, че пачките в сейфа му не са негови. Историята е любопитна и същевременно весела, защото според показанията му Томов всъщност имал нещо като частна банка вкъщи. Това излиза от обясненията му, че част от сумата била на гаджето му, с което живее на семейни начала, друга – на негова приятелка, която живее в Англия, а останалите стотина хиляди лева му бил дал брат му, за да ги пази в сейфа си. Парите били от продажба на имоти, наследени от баща им Борис, както и спестявания.

Бившият главен секретар на Агенцията за българите в чужбина Красимир Томов

Бащата на Красимир Томов обаче е починал през 2001 година, пише в ревизионния доклад, според който подсъдимият за корупция трябва да плати 100 бона на държавата заради сумата, открита в сейфа му. Освен това проверката показала, че покойният Борис Томов не е имал имоти и пари, за които се твърди, че са наследени от единия му син. Нямало и декларация на брата на Томов, че е наследил сумата, нито информация къде са съхранявани парите през последните 17 години.

„Това са редовните трикове на хората, които не могат да обяснят произхода на средствата. Навремето по същия начин Киро Японеца декларира, че е взел 100 хиляди лева заем от Любо Пенев. Сред хората, за които Красимир Томов твърди, че са му давали пари да ги пази, също има футболист“, казва отлично запознат с корупционния казус.

Освен „наследството“ братът на Красимир Томов му дал и 40 хиляди лева, които били от спестявания. Проверката на данъчните обаче показала, че той няма как да е спестил тези пари, защото през годините от 2013 до 2018 си купувал скъпи имоти. Дори изчислили, че 3 години не е трябвало да харчи никакви пари, защото дори заплатите му не стигали да оправдае имотните придобивки. Съдът вече е потвърдил ревизионния акт на данъчните и Красимир Томов остава длъжник на хазната със 100 хиляди лева. Отделно от това 557-те хиляди лева са иззети от разследващите и антикорупционната комисия ще ги отнеме в полза на държавата.

Делото срещу Петър Харалампиев, Красимир Томов и двама от посредниците им за подкупите вече е в съда и скоро ще започне с разпити на свидетели. Протежетата на ВМРО са вземали подкупи няколко години от македонци и други чужденци, за да ги снабдят с български документи. Бате Харо вземал пари в кабинета си и дори черпел кандидат-българите с алкохол. Освен за корупция той ще бъде съден и за търговия с влияние, защото заплашвал с уволнение заместника си, ако откаже да подписва заповедите за издаване на фалшиви удостоверения за български произход.

Красимир Томов лично давал съвети на кандидатите за гражданство как да манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход. Той също е вземал подкупи, но само от един посредник – дама, която работела в Министерството на труда и социалната политика. Демонстрирал висок стандарт на живот, ходел редовно на почивки в чужбина, фукал се със скъпи часовници. Томов ще бъде съден и за пране на пари заради пачките в сейфа му.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html