събота, 4 май 2024 г.

„Галъп“: Расте декларираното желание за ваксиниране

Расте декларираното желание за ваксиниране, коментират от „Галъп интернешънъл болкан“ на базата на данни от изследвания, които показват картината към началото на всеки месец, последното от които е в периода 22 февруари -1 март сред 1008 души. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.

Зелените коридори засилиха желанието за ваксиниране. Снимка Интернет

Ако към началото на януари и към началото на февруари 27 на сто са искали ваксина срещу коронавирус, а 48 процента са били против, то сега 36 на сто декларират желание, а 41 процента са против, т.е. „ножицата“ между искащи и неискащи се затваря в полза на желаещите ваксина. Спада и делът на колебаещите се – от 24 на сто преди до 20 на сто сега. 3 на сто отговарят, че са ваксинирани. Най-силно искат ваксина най-възрастните, според данните.

Според анализаторите вероятно и заради либералния режим у нас, оценката за начина, по който България се справя с коронавируса, остава по-скоро благосклонна. 46 на сто казват, че страната ни се справя добре, а 42 процента – зле. Има и известен процент, които не могат да определят.

Когато обаче мисли за политика и икономика, а не за вируса, българинът е доста критичен към оперативната си власт. Тази критика отива най-вече към изпълнителната власт, докато президентът запазва досега ролята на контрапункт.
Краят на един мандат и в една предизборна година е един от моментите, в които личното доверие в политическите фигури става важен фактор. Особено важно е да се отчете доверието в трите ключови позиции – президент, председател на Народното събрание и премиер.

Президентът Румен Радев вече няколко години остава с положителен личен рейтинг/ доверие минус недоверие/. Радев е единствената такава фигура у нас, а всички други популярни политически фигури у нас са с минусов рейтинг. В момента рейтингът на Радев е +24.

Една от фигурите със сравнително добри показатели за доверие е Цвета Караянчева със 17 на сто. При нея недоверието е по-голямо от доверието (рейтинг от -51), но това е стандартната ситуация за български политик. Караянчева е всъщност с доверието на политик от „златната среда“, ако се правят подреждания – в тях винаги начело са политици, които са „отгоре и отстрани“ на всекидневния политически процес или имат „институционален бонус“, а в дъното са най-отдавна познатите политици, обобщават анализаторите. Разбира се, буквалното класиране на личности според доверие и рейтинг не е удачен подход – пред различните длъжности стоят различни задачи с различна степен на риск от загуба на доверие, уточняват от „Галъп“.

Една от фигурите с най-сериозно доверие в страната е Бойко Борисов: 23 на сто. Рейтингът е минусов (-41), но все пак Борисов завършва и третия си мандат като една от харесваните политически личности у нас. Това в голяма степен се дължи на сравнително твърдата подкрепа, която партия ГЕРБ разви в годините, коментират анализаторите. Според тях в немалка степен това се дължи и на ситуационните „добавки“ доверие, които Борисов получи в първия етап на коронавируса у нас. Тези добавки не са повишили доверието към политика Борисов, но със сигурност са помогнали то да не стигне до критични нива, след като през лятото спадна.
Доверието в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса се движи заедно с вълните на вируса – когато страхът е висок, и упованието в Щаба е високо. През последния месец 46 на сто отговарят с „да“ на въпроса дали имат доверие на Щаба, а 35 на сто казват „не“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html