събота, 4 май 2024 г.

Думата „нормален“ пада от етикети на продукти, била тревожеща

Компанията Юнилевър премахва от етикетите на над 200 козметични продукти думата „нормален“, защото била неприемлива за хората.  Това показвало специално поръчано проучване на потребителските нагласи, цитирано от „Ню Йорк Таймс“.

Юнилевър държи козметичните марки Dove, Axe, Sunsilk and Vaseline. Друга част от нововъденията е, че в рекламите на продуктите ще бъдат включени „повече непредставени хора“ , без да се уточнява кои групи точно се имат предвид. Ще бъде проведена специална кампания „Позитивна инициатива за красота“. Целта била да се „оспорят тесните идеали за красота“.

Проучване на компанията в 9 държави сочи, че 56 на сто от хората се считат за изключени от визията на индустрията за красота, а 7 от 10 анкетирани намират думата „нормален“, използвана в реклами и етикети за негативна. Участвали са граждани на Бразилия, Китай, Нигерия, САЩ, Саудитска Арабия и други държави.

Юнилевър искала да се справи с вредните норми и стереотипи и махането на думата „нормален“ от етикет за шампоан за нормална коса например било стъпка в тази посока. През миналото лято Юнилевър заяви, че ще премахне думите „справедливост“,  „бяло“, „изсветляване“ от опаковката на продуктите и от рекламите си. Компанията също така се ангажира да промени името на своята марка Fair & Lovely в Индия, която в продължение на десетилетия предлагаше по-светлата кожа като път към щастието.

През миналата година Л’Ореал свали думата „избелване“ от продуктите си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html