събота, 4 май 2024 г.

Германия – мишена за Русия за дезинформация

Германия е топ цел за кампанията с цел дезинформация на Москва, съобщава Ройтерс, позовавайки се на доклад, в момент, когато отношенията между ЕС и Русия бележат нов голям спад заради казуса с опозиционера Алексей Навални.

Службата за наблюдение на дезинформацията в ЕС, която се управлява от Службата за външна дейност на блока, посочва в доклад, че е документирала 700 случая на умишлено фалшиви или подвеждащи съобщения, чиято цел е да разпространи дезинформация за Германия, след старта на база данни за проследяване от края на 2015 г.

В сравнение – случаите във Франция са над 300, над 170 за Италия и 40 за Испания. „Германия е посочена като основна цел за усилията на руската дезинформация сред европейските държави-членки“, се казва в доклада на службата, наречена EUvsDisinfo.  Кремъл се опитва да изобрази Германия като държава, движена от „ирационална русофобия“, за да отклони вниманието от руските нарушения на човешките права и международното право, смятат от европейския орган.

Германия е сред страните от ЕС, които искат по-големи санкции срещу Русия по случая с Навални, за който се твърди, че е  отровен от Москва, а тя отрича. В момента той излежава присъда в руска наказателна колония.

EUvsDisinfo заяви, че Русия представя Германия като инструмент за определяне на новите санкции, последвали пътуването на висшия дипломат на ЕС Жозеп Борел до Москва през февруари т.г. Той призова за освобождаването на Навални  и изтъкна необходимостта от диалог и сътрудничество между ЕС и Русия в области като климатичните промени и иранската ядрена сделка. По време на посещението му обаче Москва изгони четирима дипломати от ЕС, включително един от Германия. 

Лидерите на ЕС ще обсъдят следващите стъпки в напрегнатите си отношения с Русия на среща на върха на 25-26 март.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html