четвъртък, 2 май 2024 г.

Иран продава рекордно петрол на Китай, заобикаля санкциите

Иран тихо изпраща рекордни количества суров петрол към най-големия клиент – Китай през последните месеци, докато държавните рафинерии в Индия добавиха ирански петрол към годишните си планове за внос, пише Ройтерс в редакционен анализ.

Президентът на САЩ Джо Байдън се опита да възобнови преговорите с Иран по ядрена сделка, изоставена от предишния президент Доналд Тръмп през 2018 г., но строгите икономически санкции остават в сила. Националната иранска петролна компания (NIOC) започна да се свързва с клиенти от цяла Азия, откакто Байдън встъпи в длъжност, за да оцени потенциалното търсене на нейната суровина,  споделят източници, оставащи в анонимност.

Санкциите предизвикаха рязък спад на иранския износ за Китай, Индия, Япония и Южна Корея от края на 2018 г. Тези мерки и съкращаването на продукцията от други производители от ОПЕК доведоха до свиване на доставките за най-големия пазар в света на суров петрол – Азия.

Възстановените ирански доставки за Индия, третия по големина вносител на суровина в света, биха могли да намалят търсенето на къси доставки. Индия очаква иранските доставки да се върнат на пазара след 3 до 4 месеца, заяви правителствен служител.

За разлика от Индия, Китай никога не е спирал напълно вноса на ирански нефт. Иран е доставил около 17,8 милиона тона (306 000 барела на ден) суров петрол в Китай през последните 14 месеца, като обемите са достигнали рекордни нива през януари и февруари, според Refinitiv Oil Research.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html