събота, 4 май 2024 г.

Биоарт изложба в Националната галерия

Вчера в Софийски арсенал – Музея за съвременно изкуство при Националната галерия, без много шум и блясък премина откриването на новата изложба, подредена в залите на галерията. В нея художниците Аксиния Пейчева, Антони Райжеков, Марта Джурина и Пепа Иванова са се обединили около кураторските погледи на Мартина Йорданова и Гюнтер Зайфрид, за да потърсят проявите на изобилието в една биоарт изложба.

Организаторите поясняват, че тази изложба има за цел цел да трансформира абстрактните изследователски постулати в осезаем и споделен опит. Художниците Аксиния Пейчева, Антони Райжеков, Марта Джурина и Пепа Иванова обединяват прозрения от изкуството, науката и философията, развивайки необичайна конфронтация на широк кръг въпроси, свързани с човешкото съществуване.

Проектът разглежда възникващите възможности на биотехнологиите в комбинация с други дисциплини и области на развитие. В съвременния свят е невъзможно да се мисли за науките за живота извън понятията на политическата икономия. Икономическият растеж, производителността и създаването на стойност се разглеждат като съюз между финансираните от държавата изследвания, пазара на нови технологии и финансовия капитал. Последствията от тези промени се изследват посредством интердисциплинарен подход , като се вземат предвид художествените отговори, предложения и рефлексии, както и съответните дискурси и практики в науките, за да се развие критично разбиране към предизвикателните въпроси, свързани със взаимовръзката между икономиката и биологията.

Изложбата съвпада със световната пандемия от COVID-19, която оказва огромно въздействие върху отделните хора, общности и общества, върху културата, икономиката, екологията и други области. Свидетели сме на забележително взаимодействие в глобален мащаб между сложните и динамични проявления на настоящата коронавирусна активност и еднакво сложните и динамични икономически процеси.

Изложбата се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Гьоте-институт България и Посолството на Кралство Белгия в София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html