петък, 3 май 2024 г.

Последователи на Доналд Тръмп вярват, че той се завръща на 4 март

Техният герой вече не е президент, но някои последователи на конспиративната теория на QAnon вярват, че той ще се върне по-рано и по някакъв начин това ще стане на 4 март, пише Би Би Си. Преди приемането на 20-тата поправка на Конституцията на САЩ от 1933 г., когато датите за полагане на клетва на президентите са изместени през януари, американските лидери са встъпвали в длъжност на 4 март.

Ето защо посладователите на крайно консервативното течение QAnon смятат, че днес Тръмп ще се върне магически в Белия дом. Тази версия възникна още в деня, когато Байдън положи клетва като държавен глава на 6 януари 2021 г. Членовете на QAnon бяха убедени, че тогава хората от „дълбоката държава“, свързани с демократите и новия президент, ще бъдат арестувани и екзекутирани. Но това не се случи и много последователи на движението изпаднаха в шок и се обезвериха.

„Моля господ да се върне на 4 март“, пише в социалната мрежа Телеграм, която е основна за QAnon, един от последователите на движението, визирайки Доналд Тръмп. В помощ на тези вярвания идва нумерологията. Например – в Органичния закон на САЩ от 1871 г. цифрите на акта се събират, за да станат 17, символично число за последователите на движението- Q е 17-та буква от английската азбука. Властите обаче предупредиха разузнаването, че неназована група е планирала атака във Вашингтон на 4 март. От QAnon твърдят, че това е дезинформация, за да бъде дискредитирана групата им и става дума за „фалшиво знаме от дълбоката държава“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html