събота, 4 май 2024 г.

Бразилски вариант на Ковид 19 заплашва целия свят

Бразилия отчита рекордно много случаи на починали от Ковид 19, а разпространението на по-заразен вариант на вируса може да доведе до повторно инфектиране, алармират американски учени пред „Ню Йорк Таймс“. За ден жертвите на болестта достигнаха печалния рекорд от 1 700 души. Никоя друга държава, която е преживяла такова голямо огнище, все още не се бори с толкова много жертви и здравната й система е на ръба на колапса. Бразилия се бори с по-заразен вариант, а бразилците отхвърлят предпазни мерки, които могат да ги запазят.

Много бавното разпространение на ваксините не дава надежда, че в страната скоро ще има положителен обрат. Което е потенциална заплаха за целия свят.

Предварителните проучвания предполагат, че вариантът, който е обхванал град Манаус, е не само по-заразен, но изглежда, че може да зарази някои хора, които вече са се възстановили от други версии на вируса. И вариантът е плъзнал извън  границите на Бразилия, появявайки се в над десет други държави и на някои места в САЩ.

Това означава, че дори хората, които са се възстановили и са мислили, че засега са в безопасност, все още могат да бъдат изложени на риск и че световните лидери отново могат да премахнат ограниченията твърде рано. Специалистите призовават хората да не губят това, което вече е постигнато и предпазните мерки да се изпълняват, дори и при преболедували или ваксинирани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html