петък, 3 май 2024 г.

Москва: „Санкциите на САЩ са враждебен антируски удар“

 

Вашингтон наложи санкции заради, както твърдят САЩ, опит на Москва да отрови опозиционния политик Алексей Навални през миналата година. 44-годишният Навални се разболя при полет в Сибир през август 2020 г. и беше откаран с въздушен транспорт до Германия, където лекарите стигнаха до заключението, че е бил отровен с нервно паралитично вещество. Кремъл отрича.

Санкциите са срещу седем висши руски служители и срещу 14 лица. Сред тях са директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, първият заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, главният прокурор Игор Краснов, ръководителят на Федералната служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников и още няколко високопоставени чиновници. 

„Всичко това е само оправдание за продължаване на явната намеса във вътрешните ни работи“, заяви в изявление Мария Захарова, говорител на руското външно министерство. „Не възнамеряваме да се примиряваме с това. Ще отговорим на принципа на реципрочността, но не непременно симетрично“, добави тя.  „Независимо от американската„ пристрастеност към санкциите “, ние ще продължим последователно и решително да защитаваме националните си интереси, отблъсквайки всяка агресия. Призоваваме колегите си да не си играят с огън ”, каза Захарова.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html