събота, 4 май 2024 г.

Еврокомисията на съд заради визите за САЩ за българи и румънци

                        София инт Велд

Скандал между институциите в Брюксел се заформя по повод факта, че визите за САЩ не отпадат за някои държави от ЕС. Евродепутатът София инт Велд  от либералната фракция „Да обновим Европа“ съобщи на страницата си и в Туитър, че Европейският парламент завежда дело срещу Европейската комисия пред Съда на Европейските общности поради неспазване на визовото споразумение със САЩ. То предвижда реципрочност – държавите от ЕС не изискват визи за американци и съответно те са длъжни да направят същото. четири държави от Съюза обаче все още имат визов режим със САЩ – България, Румъния, Кипър и Хърватия.

Европа и САЩ имат схема за взаимно премахване на визите. Американците не се придържат към този регламент от години и все още налагат изискване за виза за редица страни от ЕС (Румъния, България, Хърватия и Кипър), отбелязва София инт Велд в съобщението на интернет страницата си: „Обратно, американците могат просто да пътуват до ЕС без виза, независимо от коя държава идват. Европейската комисия е правно задължена да предприеме стъпки в случай на неспазване на регламента, което в крайна сметка може да доведе до оттегляне на безвизовия режим за американците“.

„Законът не може просто да бъде изместен, за да не обиди американците. Съединените щати трябва да спазват споразуменията, точно както ние изискваме от други държави. Не можем да приемем, че има европейци от първа и втора класа. Европейската комисия трябва да представлява интересите на всички граждани на ЕС, независимо от тяхната националност“, подчертава нидерландският евродепутат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html