събота, 4 май 2024 г.

Даниел Митов втори в листата на ГЕРБ след Борисов в София

Една от изненадите в листата на коалицията ГЕРБ-СДС в София-25 е Даниел Митов, който е втори след Бойко Борисов. Митов бе външен министър на външните работи най-напред в служебното правителство на проф. Близнашки, а след това и в кабинета „Борисов-2“.

„Бойко Борисов лично ме покани в листата “, каза за anteni.bg Даниел Митов. Той уточни, че не членува в нито една българска партия, но е индивидуален член на Европейската народна партия. „Писна ми от това разцепление на десните партии в България и затова станах член на ЕНП“, каза Даниел Митов.

През миналата година министърът на външните работи Екатерина Захариева предложи Даниел Митов за посланик в Румъния, но кандидатурата му бе отхвърлена без обяснения от президента Радев, с когото Външно съгласува назначенията на посланици.

През 2002 г. Даниел Митов започва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на редакционния екип на списание „Разум“. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

През 2010 г. се включва в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

През 2006 г. става член на Демократи за силна България (ДСБ). Бил е нейн зам.-председател. На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html