събота, 4 май 2024 г.

Австрия и Дания ще правят нова ваксина срещу Ковид 19 с Израел

Австрия и Дания ще се кооперират с Израел, за да произведат втора генерация ваксини срещу мутациите на коронавируса, предаде Ройтерс. Двете държави са притеснени от бавното снабдяване с ваксини в момента в Европейския съюз.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че Европейската агенция по лекарствата твърде бавно дава разрешителни за използване на различни препарати против Ковид 19 на територията на Съюза. Не можем да сме зависими дълго време само от ЕС за производство на второ поколение ваксини, изтъкна той. Датският премиер също го подкрепи, като заяви, че двете държави са щастливи, че имат възможност да работят с Израел.

Ройтерс напомня, че все повече държави от ЕС поръчват ваксини от Китай и Русия, въпреки че все още няма официално разрешение от Европейската агенция. Словакия поръча 2 милиона дози от руската Спутник V, като половината ще дойдат през този месец. Чехия също обмисля да поръча ваксини от Москва. Унгария вече има получени препарати от Китай, като премиерът Орбан съобщи, че вече е имунизиран с него.

В същото време световната програма COVAX съобщи, че ще достави 237 милиона дози от ваксината на AstraZeneca’s  Ковид 19 на 142 държави до края на май като стъпка от усилията за глобално разпределяне на ваксините срещу коронавирус.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html