петък, 3 май 2024 г.

Пловдивски кръчмар измисля лафа за ВЕФА и Кидиков

Христо Кидиков прие телефонното извинение на Боил Банов, чиито подопечни пропуснаха да включат поп звездата сред творците от „Златният Орфей“, които ще получават парични награди в продължение на три години.

Самият певец с 500 песни в репертоара си и с 270 лева от държавата се чувства унизен, когато говори за пари и пенсии, разказва в новия си брой вестник „Галерия“. Подозира дори, че чиновниците биха били по-доволни, ако доайените по-бързо напуснат земната сцена, за да не им създават проблеми. Въпреки горчивото чувство, което остава в душата му, той има няколко сериозни проекта за близкото бъдеще – албум с приятели, дует с младата Емилия Валенти за евъргрийн на Ал Бано и Румина Пауър, кавър на „Ако зажалиш някой ден“ с Мариана Попова. Ако епидемията утихне, може да има и концерт за 75 в късната есен.

Кидиков не крие, че ДНК оптимизмът му се пръква от ранния досег с изкуството. Баща му е ветеринарен лекар, но свири на китара и мандолина – Христо е на 6, когато получава първите си уроци от него. После четири години има преподавател по цигулка, а в седми клас вече е във вокална група. В Музикалното училище в родния му Пловдив е в един клас с Митко Щерев и Мими Иванова. Не спира и в казармата – пее в оркестъра на Трета армия, а в Консерваторията е в класа на Ирина Чмихова заедно с Маргарита Хранова, Михаил Йончев и Мустафа Чаушев.

С Мими Иванова се познват още от Музикалното училище в Пловдив

Но Кидика е известен не само с хитовете, а и с мераците си да върти бизнес. Преди години отваря малък магазин, после се кани да открива ресторант, но в крайна сметка става съдружник на Кирил – съпруга на Марги Хранова. До пандемията двамата държат картинг писта в „Красна поляна“. Все пак обаче истинската мъжкарска слава на певеца идва от трите му брака. Споделя, че те са го научили на основните неща в живота, като най-важното от тях е да не подценява жената до него.

Първата си съпруга Румяна избира между многото си почитателки, които го преследват за автографи и той се разписва не само върху снимки, но и върху голи ръце и крака. Има по три концерта на ден, а една от фенките му обяснява, че я е върнал към живота, докато слушала шлагерите му в болницата. Дали заради младостта или поради други причини, съвместното съжителство на Кидиков и Румяна продължава само две години. Дори раждането на първия му син не успява да заличи появилата се пукнатината между Кидиков и Румяна и двамата се развеждат – цивилизовано, без скандали за пари.

Втората му съпруга, Лидия, е юрист, макар че почти не е практикувала професията си. Тя гледа с любов момченцето от Румяна и му ражда още двама братя. Кидиков пък й осигурява пълен битов комфорт и не й се налага да работи. Той толкова държи на нея, че преди да стане баща за трети път, изпълнява специална молба на Лидия – да отиде при Ванга и да пита за пола на бебето, което тя носи. Катя Филипова го води при пророчицата след концерт в Петрич. Тя обаче почти не му обръща внимание – излиза набързо пред прага на къщата си в Рупите и му казва: „Само си мислиш, че най-после ще е момиче – пак ще е момче“.

Христо и Румяна остават заедно 27 години, но последните от тях са изпълнени с огорчения. Стигат дотам, че се разминават като съвършено непознати. Неслучайно той й казва, че е по-добре да се разделят, докато не са заорали в дъното. Оставя наследствения си апартамент в Пловдив на двамата им синове, а Лидия продължава да се шири в просторното им жилище в София.

Кидиков и третата му съпруга Снежана

С третата му жена Снежана се запознават в офиса на фирма, която внася прахосмукачки от Испания. Кидиков е шеф на местното представителство във Велико Търново и компетентно разяснява на блондинката плюсовете на стоката. Тя започва работа в компанията и двамата стават неразделни. Певецът е прясно разведен и въобще не мисли отново да слуша Менделсон с когото и да било. Но усеща, че е влюбен безпаметно, а и Снежана го вади от депресията и променя битието му. И той й прави предложение, което тя наистина никак не очаква, но не може да откаже. Артистът, който винаги се съобразява със знаците на звездите, насрочва за сватбата предварително съгласуваната с нумеролог дата – 11 ноември 2011 година. Всичко е съобразено с числата на певеца и на Снежана – единиците. Датата, на която се виждат за първи път, също е 11-и. Но предстоящата церемония се пази в тайна от медии и сеирджии.

Венчавката е в катедралата на Велико Търново, като самият митрополит, дядо Григорий, дава в писмо благословията си. Кидиков е толкова щастлив от събитието, че след него пуска компилацията „Златните хитове“ с 22 от най-популярните си песни.

Сега, в третата възраст, вече е щастлив със синовете и внуците си. Поддържа се със сок от черен бъз, 8 километра пеша на ден, редовен секс, ски, плуване, туризъм и работа на вилата. Той е поклонник на провинциалната идилия – на 40 строи първата си вила в радомирското село Байкалско, на 70 вдига втората в Кладни дял край Велико Търново върху земята, която Снежана получава от родителите си. Именно там има по един транзистор ВЕФ във всяка стая – в чест на легендарния лаф „Цъкни, майна, вефа да чуем Кидика“, който се ражда в края на 70-те. Тиражира го култовият футболист Чико Дерменджиев, който кани Кидиков, Доника Венкова и Мария Нейкова да пеят под тепетата за 50-ия юбилей на „Ботев“ Пловдив. Но авторът на сентенцията е местен кръчмар, който се шегува, че консерва да отвориш, от нея ще зазвучи „Хей, живот, здравей, здравей“.

 

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html