неделя, 28 април 2024 г.

Бременна слоница уби човек с хобота си

Властите в северната испанска автономна област Кантабрия разследват как слон е убил работник в местен зоопарк, съобщи БТА.

Регионалните власти съобщиха, че 44-годишният Хоакин Гутерес е починал в болница във вторник, няколко часа след като слоница го ударила с хобота си, докато почиствал обиталището й в природен парк Кабарсено край Сантандер. При удара гледачът залитнал назад и ударил главата си в метална решетка.

Гутерес работел със слонове в зоопарка от почти двадесет години, каза регионалният туристически ръководител Хавиер Лопес Маркано в изявление, публикувано на сайта на регионалното правителство.

Слоницата, която ударила мъжа с хобота си, имала инфекция на крака и по всяка вероятност е бременна, каза Маркано. Тя тежи повече от четири тона.

Отличителен белег за всички слонове е техния хобот. Последният представлява мускулесто образувание, получено от срастването на горната устна с носа. Хоботът на слоновете може да побира до 10 литра вода. В него има повече от 40 000 мускула, което е повече, отколкото човек има в цялото си тяло (639). Той е едновременно здрав и много пъргав. Може да изпълнява множество задачи, от бутане на тежки дървета до вдигане на много малка клонка. Един слон използва хобота си за взимане и хвърляне на предмети, почесване на окото или ухото, пълнене с вода, която впоследствие се влива в устата, за да се пие, а също и като шнорхел, когато плува под вода. Слоновете също използват хобота си за хранене, в приятелски „мачове по борба“ с други слонове, или в истинска борба или битка, както и за правенето на заплашителни жестове.

Хоботът играе важна роля в живота на слоновете, като се използва и за проучвателен орган. Той е изключително гъвкава и може да се използва за фино докосване. При първи признаци на опасност, слона повдига хобота си, за да подуши въздуха, опитвайки се да разпознае по миризмата каква е заплахата. Хобота за слона е толкова жизненоважен за него, че би било почти невъзможно да оцелее, ако по някаква причина го повредят.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html