събота, 4 май 2024 г.

Среща с красотата на орхидеите

Екипът ботаническата градина на Българската академия на науките обявиха, че от днес за любителите на цветята са подготвили тематична изложба посветена на красотата орхидеите.

Измина година от предишната ни среща за орхидеи. Година на изпитания за света и за всеки от нас. Живяхме в изолация, ограничихме се от привичните ни пътувания, разделихме се с близки и приятели. Но в изолацията много хора по света откриха растенията като любимци в дома – да се грижат за тях, да научават повече за тях, да се вълнуват от растежа им! А те да се отблагодаряват с по-чист въздух в дома и с цветове, които радват!

Екипът на ботаническата традина също имаха своите изпитания и тревоги. Справиха се с много трудности и растенията се отблагодариха с прекрасна зеленина и доста цветове. И ето, отново настана време за орхидеи.

От 27 февруари (събота) започва най-популярно събитие на ботаническата градина, това за семейство Салепови. До 7 март включително институцията ще е отворена за посетители всеки ден от 10 до 17 ч. (вход до 16 ч.), след това, до края на март – в постоянното приемно време, понеделник-събота, от 10 до 16 ч.

Можм да видим изобилие от цветове: цимбидиуми, венерини пантофки, благородни и други дендробиуми, орхидеи пеперуди, онцидийни хибриди и др.
Много са любителите на оригиналните и красиви цветовена орхидеите.

Азалиите ни все радват с изобилие от цветове! Цъфтят и различни геснериеви, стрелиции,клеродендрони, антуриуми и други цветя от тропиците.

Орхидеите са семейство покритосеменни растения, с описани 800 рода и 25 000 вида. Цветовете са неправилни (зигоморфни).

Името им идва от гръцката дума orkhis (όρχις), означаваща „тестис“, заради формата на луковиците на рода Orchis. Думата за първи път е използвана от считания за баща на ботаниката древногръцки учен Теофраст (372/371 – 287/286 пр.н.е.), в книгата му „Естествена история на растенията“.

Орхидеите са разпространени в хабитатите в цял свят, с изключение на пустините и Антарктика. Преобладаващата част от тях се среща в тропическите региони, най-вече Азия, Южна и Централна Америка. Орхидеи са откривани и отвъд антарктическия кръг, в южна Патагония.

Мнозинството видове са многогодишни епифити; намират се в тропически влажни широколистни гори, в субтропици и планински региони. Прикрепят се към други растения най-вече дървета, понякога и храсти. Въпреки това не са паразити.
Малка част от орхидеите са литофити, подобни на епифитите, но прикрепящи се към скали или много твърда почва. Те получават хранителни вещества от атмосферата, дъждовна вода, гнила шума, хумус и дори мъртви тъкани от самите тях.

Други са почвени растения, получаващи от почвата нужните им хранителни вещества. Тази група орхидеи е основно разпространена в умерения климатичен пояс.

Някои орхидеи не съдържат хлорофил и са мико-хетеротрофи, напълно зависими от гъбички в почвата, които се хранят с гниещи части от растението (обикновено окапали листа). Орхидеите имат различни подземни органи-месести корени, коренища и коренови грудки. В клетките на кората на ОРХИДЕИ /ORCHIDACEAE/тези органи се развиват еднофитни гъби, които живеят в симбиоза с растенията. Стъблата на орхидеите са твърде различни при отделните видове-изправени, дълги, стелещи се, виещи се и силно скъсени. Много орхидеи образуват надебелени стъбла и надебелени части на стъбла, в които се натрупва резервна вода за прекарване на неблагоприятния период. Тези надебелени части се наричат псевдолуковици или въздушни грудки или туберидии. Листата на орхидеите са прости, с различна форма, разположени последователно или по няколко в снопчетата на върха на туберидиите или в прикоренови розетки. Цветовете са разположени поединично или в съцветия. Те са много разнообразни по размери, форма, багри и съчетание на багрите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html