събота, 4 май 2024 г.

Ще бъде ли Тръмп отново кандидат за президент?

Основният въпрос пред годишната конференция на изтъкнати консерватори, която започва късно в петък, е дали  Доналд Тръмп ще се кандидатира отново след  четири години.  Известни членове на Конгреса, включително сенаторите Тед Круз, Том Котън и Джош Хоули, както и конгресмените Стив Скалис и Мат Гаец са сред лоялните на бившия президент и ще говорят пред Конференцията за политически действия на консерваторите в Орландо, Флорида. Самият Тръмп ще се обърне към  участниците в неделя.

Общо 17 членове на неговата партия в Конгреса гласуваха за  импийчмънта му, въпреки че гласуването в Сената не достигна необходимото мнозинство от две трети. Някои известни републиканци, включително лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, обвиниха Тръмп за ролята му в предизвикването на пожара на Капитолия, но все повече републиканци изразяват подкрепа за него. Някои съветници твърдят, че Тръмп не трябва да използва речта си за повторно обсъждане на изборите, а вместо това да предложи пътна карта за връщане на контрола на републиканците върху Камарата на представителите и Сената на изборите за Конгрес през 2022 г.

„Очевидно той ще говори за убеждението си, че изборите са имали големи проблеми“, каза един съветник на Тръмп. „Въпреки това вярвам и се надявам, че той се фокусира върху начина, по който се борим с програмата на Байдън за Америка и се надявам, че тя ще бъде свързана с бъдещето, а не с миналото.“ Сенаторът Линдзи Греъм, един от най-близките съюзници на предишния президент в Конгреса, заяви пред репортери в Капитолия, че очаква той  да говори за политическите си постижения, недостатъците на подхода на Байдън към имиграцията и енергетиката и да изложи надежда за бъдещето на своята „Америка на първо място“. Греъм каза, че е казал на Тръмп, че „би било голяма грешка“ да се съсредоточи върху изминалите избори. Запитан дали смята, че той ще последва този съвет, Греъм отговори: „Ще видим.“

Очаква се 74-годишният Тръмп  да се кандидатира отново за президент през 2024 г., перспектива, която усложнява живота на други, включително бившия държавен секретар Майк Помпео и бившия вицепрезидент Майк Пенс. Пенс, който беше в Капитолия със семейството си, когато бунтовниците нахлуха в скандиране: „Обесете Майк Пенс!“, не се очаква да присъства на тазгодишната републиканска среща.

Конференцията е събитие, организирано от Американския консервативен съюз, чийто председател Мат Шлап е близък с Тръмп. Това е отлично място за оратори, които искат да преценят интереса дали да се кандидатират за президент въз основа на ентусиазма, който генерират. „Не бих очаквал той да обяви нещо окончателно“, каза втори съветник на Тръмп. „В момента има много изчакване и надежди сред тези, които се споменават като вероятни кандидати. Но мисля, че всички те са достатъчно умни, за да знаят, че трябва да почакат и да видят. Те знаят, че не могат да се състезават срещу предишния президент. „

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html