петък, 3 май 2024 г.

Фаворитите продължават напред в Лига Европа (обзор)

1/8-финалисти в тазгодишното издание на Лига Европа вече са известни. „Манчестър Юнайтед“ и „Рома“ нямаха никакви проблеми да продължат напред. „Червените дяволи“ имаха аванс от 4:0 срещу „Реал Сосиедад“ след първия мач и 1:0 на реванша беше достатъчно за тима на Оле Гунар Солскяер. „Вълците“ пък спечелиха с 3:1 реванша срещу „Брага“ и след 2:0 преди седмица очакват съперника си за следващата фаза. ПСВ хвърли всички сили, но те им стигнаха само за 2:1 срещу „Олимпиакос“. Холандците трябваше да наваксват два гола пасив от първата среща и приключиха участие. Аут е и „Байер“ (Леверкузен), след като отново загуби от „Йънг Бойс“, този път с 0:2. Първата среща завърши при резултат 4:3 в полза на швейцарците.
За 1/8-финалите се класира и „Славия“ (Прага) след изненадващ успех с 2:0 срещу „Лестър“ в Англия.

Бившият шампион на Европа „Цървена звезда“ отпадна, но се представи достойно на „Сан Сиро“ в реванша с „Милан“ – 1:1, след като преди седмица стигна до 2:2 в Белград.
Така „Звезда“ не загуби и в двата мача, като общо за около 50 минути от тях игра с човек по-малко. Снощи по-рано под душовете се прибра Марко Гобелич, който получи втори жълт картон за нарушение в центъра на терена в 70-ата минута. 120 секунди по-рано същият Гобелич трябваше да вкара от няколко метра в празната врата, след като Джанлуиджи Донарума по чудо бе спасил удар на Секу Саного от упор. Това бе шансът на „Звезда“ при 1:1 да поведе, а в края и Катай изпусна добра възможност.
Треньорът на Мила Стефано Пиоли призна, че в момента „росонерите“ не се намират в най-добрата си форма, но най-важното е, че е продължават напред.
„Отборът ни може да е млад, но има зрял манталитет. Очевидно е, че това не е най-добрият период от сезона. Когато побеждавахме, това ни даваше увереност, но в момента тези елементи липсват. Жалко е, че не контролирахме по-добре ситуацията, с повече прецизност при подаванията, но важното е, че се класираме срещу отбор, който ни създаде проблеми и в двата мача. В първата среща спряхме да търсим трети гол и разчитахме, че сме си свършили работата. Сега не беше така и имахме възможности пред Ребич и Ибрахимович. На това ниво важни са детайлите и те правят голямата разлика“, сподели Пиоли.
„Ако погледнем сезона, все още имаме доста възможности, той не свършва тук. Победителят в Лига Европа получава място в Шампионската лига. Напоследък правим повече грешки и не сме толкова солидни, колкото бяхме преди, но направихме важна крачка с достигането до 1/8-финал. Смятам, че се натрупа умора и тя е не толкова физическа, колкото психологическа, тъй като започнахме още от предварителните кръгове“, допълни треньорът.

Всички резултати от 1/16-финалите:
„Тотнъм“ – „Волфсбергер“ 4:0 (общ резултат 8:1)
„Арсенал“ – „Бенфика“ 3:2 (4:3)
„Наполи“ – „Гранада“ 2:1 (2:3)
„Аякс“ – „Лил“ 2:1 (4:2)
„Виляреал“ – „Залцбург“ 2:1 (4:1)
„Шахтьор“ – „Макаби“ (Тел Авив) 1:0 (3:0)
„Рейнджърс“ – „Антверп“ 5:2 (9:5)
„Хофенхайм“ – „Мьолде“ 0:2 (3:5)
„Брюж“ – „Динамо“ (Киев) 0:1 (1:2)
„Манчестър Юнайтед“ – „Реал Сосиедад“ 0:0 (4:0)
„Милан“ – „Цървена звезда“ 1:1 (3:3, победа с повече голове на чужд терен за италианците)
„Лестър“ -„Славия“ (Прага) 0:2 (0:2)
„Рома“ – „Брага“ 3:1 (5:1)
„Динамо“ (Загреб) – „Краснодар“ 1:0 (4:2)
„Байер (Леверкузен) – „Йънг Бойс“ 0:2 (3:6)
ПСВ – „Олимпиакос“ 2:1 (4:5)

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html