петък, 3 май 2024 г.

Лидерите на ЕС се събират заради липсата на ваксини

Лидерите на  ЕС се  събират днес  на среща на върха онлайн, която е посветена на проблема с липсата на достатъчно ваксини срещу Ковид 19. Друга тема ще бъде  намирането на баланс между забраните в отделните държави заради пандемията и необходимостта от свободно  движение на стоки и услуги в общия пазар.

Натискът върху всеки е огромен, коментира европейски дипломат пред Ройтерс преди началото на срещата в 16 ч българско време. Макар че нивата на заболеваемост спадат в 20 от 27 страни-членки, новите варианти на коронавируса създават напрежение сред държавите. Швеция съобщи, че ще намали работното време на ресторантите, баровете и кафенетата, както и броя на хората, допускани в магазините. В Чехия болниците са пред катастрофа и мерките ще бъдат затегнати. Във Франция случаите се увеличават и вече има региони с локдаун.

Най-големият проблем пред ЕС остава недостигът на ваксини спрямо предварително договорените количества с производителите. САЩ, Израел и Великобритания напредват далеч по-добре с имунизиране на населението.

„Нуждаем се спешно от насочване на производство на ваксини на наша територия, в Европа“, се казва в общо обръщение на петима евролидери преди срещата на върха.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата да издаде насоки тази седмица, за да ускори одобрението на ваксини, модифицирани за нови варианти на коронавирус. На срещата си лидерите ще одобрят вероятно и общия европейски имунизационен паспорт, макар Франция и Германия да са предпазливи по темата заради възможна дискриминация. България е за въвеждане на документа, каза премиерът Борисов.
Ochakva se regula

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html