петък, 3 май 2024 г.

Брюксел срещу Полша за забраната на абортите


Елена Дали

Комисарят по равенството на половете Eлена Дали критикува решението на полското правителство да забрани изцяло абортите, което доведе до най-големите протести в страната от падането на комунизма насам. Държавите-членки трябва да спазват основните човешки права, каза Дали. Тя добави, че Съюзът няма общи компетенции по въпросите за правото на аборт в страните-членки, но въпреки това те трябва да спазват основните човешки права, които са част от международното право и конституциите на всяка държава от ЕС. Към това мнение се присъединява и комисарят по човешките права на Съвета на Европа.

Полша защитава решението си да забрани на практика правенето на аборти, дори в случай на тежки малформации на плода, като подчертава, че въпросите на здравеопазването са от компетенциите на всяка държава и нямата общностна регулация.

Полски активистки за защита на правата на жените искат от ЕС не изявления, а действия, отбелязва Евронюз. Те настояват, че като европейски граждани имат равни права и те трябва да бъдат гарантирани от Брюксел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html