събота, 4 май 2024 г.

Байдън отмени забраната за „зелените карти“

Издадената от Доналд Тръмп забрана за издаване на “зелените карти” – визи с право на пребиваване и работа в САЩ, трябваше да изтече на 31 март, но  Джо Байдън я отмени днес, предаде Ройтерс.

Забраната бе въведена миналата година от Тръмп, който тогава обясни, че е нужно да се ограничи миграцията, за да бъдат защитени американските работници насред високата безработица, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Байдън обаче отхвърли тази аргументация, като посочи, че забраната е попречила на семейства да се съберат в САЩ и е навредила на американския бизнес.

Президентът остави обаче в действие друга забрана, касаеща повечето чуждестранни сезонни работници. През октомври федерален съдия в Калифорния блокира това разпореждане на Тръмп, което засегна и стотици хиляди американски бизнеси, които я обжалваха в съда.

Групи, защитаващи имиграцията, призоваваха президента да отмени действащите в момента визови ограничения. Според експерти на администрацията ще са нужни години, за да се справи с огромния поток от молби за “зелени карти”, задържани с месеци, след като пандемията спря обработката им.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html