събота, 4 май 2024 г.

Попът протестър Дионисий се натиска за депутат при Слави

Скандалният поп беше всеки ден на площада по време на протестите през лятото

Попът Дионисий може да влезе в листите на „Има такъв народ“, научи вестник „Галерия“ от редиците на протестиращите. Скандалният и твърде разкрепостен свещеник с червеното расо, който има забрана да служи, е редовен гост в студията на партийната телевизия на Слави Трифонов. Няколко пъти е бил на гости на гологлавия шоумен и на двигателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който води собствено публицистично предаване.

Архимандрит Дионисий е известен като Зарята заради пироефектите, които пусна от храм-паметника „Св. Александър Невски“ навръх Великден през 2016 година. Той беше председател на катедралата, но след скандала с пироефектите и таксата за вход го изгониха. След това му забраниха да служи и срещу него има църковно наказателно дело.

От началото на протестите през лятото Дионисий всеки ден е на площада. В началото беше близък с Отровното трио и държеше речи от тяхната трибуна. Когато Бабикян и Хаджигенов се оттеглиха от площада, Дионисий остана с амбициите да е лидер на недоволните. И до днес той се води протестиращ, но около него се събират едва десетина души.

„Слави Трифонов има нужда от лица на протеста, за да го припознаят като алтернатива и като част от общественото недоволство. Близостта на Дионисий с хората му от телевизията и партията не е случайна. Може да имаме нов Фори Светулката в българската политика“, казва запознат с разговорите на площада за влизане в политиката.

Псевдонимът Фори Светулката е на бившия депутат от СДС в 36-ото народно събрание Христофор Събев. Той е свещеник и известен дисидент от времето на комунизма, който успя да влезе в политиката и във Великото народно събрание благодарение на протести в началото на 90-те. След това обаче е отлъчен от Църквата като разколник. Днес се кичи с титлата митрополит Сердикийски Христофор от алтернативна църква. Наследникът му Дионисий също ще последва съдбата му, твърдят близки до църковните среди.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html