петък, 3 май 2024 г.

Испанците премахнаха последната статуя на диктатора Франко

Последната статуя на диктатора Франциско Франко в Испания беше разрушена, съобщава Би Би Си. Отбелязва се, че разрушаването на последния паметник на Франко става възможно, след като малък анклав в Мелила на средиземноморското крайбрежие на Африка гласува решението. Само крайнодясната партия Vox в Мелила гласува против демонтирането.

Паметникът е издигнат през 1978 г., но 31 години по-късно работниците разрушават ръба на пиедестала и премахват скулптурата на генерал Франко, която стоеше на портите на Мелила. Би Би Си припомня, че през 2007 г. беше приет закон за историческата памет, според който символите на диктатурата на диктатора трябва постепенно да бъдат унищожавани.

Генералисимус Франсиско Франко е официален държавен глава първо на части от Испания от октомври 1936 г., и след това на цяла Испания от 1939 г. до смъртта си през 1975 г. Познат е като каудильо (водач на Испания по Божията милост). Той председателства авторитарното правителство на Испания след победата си в Испанската гражданска война.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html